„Zaradio je milione i potrošio sve. Njega su kroz život vodili ljubav i sloboda. Pevao je o životu kako mu je dato.“ Ovim rečima reditelj Željko Mirković opisuje život i stvaralaštvo neponovljivog muzičara Šabana Bajramovića, o kome priprema dokumentarni film, čija premijera se očekuje do kraja 2021. godine.

Foto: Novi magazin

Nagrađivani reditelj Željko Mirković dobro je poznat ljubiteljima dokumentarnog filma. Na prikupljanju materijala za film Ja sam Šaban – Me sem Šaban radio je više od 10 godina.

„Razgovore sa Šabanom sam počeo pre njegovog odlaska u Sremsku Kamenicu. Nakon toga, čekali smo da se vrati i oporavi, ali smrt ga je odnela i razmišljali smo u kom pravcu dalje da radimo. Šaban je pristao i želeo da se to završi“, kaže Mirković.

„Nišvil džez festival“ svoj Gran-pri posvetio je, to jest nazvao po Šabanu Bajramoviću.

„Šabana smo posmatrali kao svetski fenomen, a s druge strane, poznato je da je on bio neka vrsta Odiseja slobode. Putovao je kroz život na način na koji mu je dato, prošao je različite faze – počeo je iz romske mahale u Nišu, bio na Golom otoku gde je propevao i počeo da se bavi muzikom…“, objašnjava reditelj.

Šabanove pesme govore o njegovom životu, zato važan deo filma Ja sam Šaban čine stihovi njegovih pesama.

„Koristimo njegovu statuu – simbolički Šaban posmatra šta se događalo sa njegovim životom i putuje kroz različite predele u regionu, kroz Evropu, do Njujorka gde upoznaje ljude koji se bave njegovim radom, pevaju njegove pesme. Hoćemo da prikažemo njegovu strast za životom i opredeljenje da slobodu mora da iznese na svojim leđima“, navodi Mirković dodajući da je ekipa, tokom prethodnih 10 godina, za potrebe filma snimila neke ljude kojih više nema – Esma Redžepova, Solomon Berk.

Goste, to jest izvođače „Nišvila“ koji su sarađivali sa Bajramovićem ekipa filma neretko je snimala upravo na festivalu u Nišu.

Premijeru filma Ja sam Šaban, ako sve bude teklo po planu, možemo da očekujemo do kraja 2021. godine.

Kralj romske muzike

Titulu kralja romske muzike Bajramović je dobio u Indiji, gde je nastupao na poziv Indire Gandi.

„Njegova pesma Đelem, đelem, njegovo izvođenje je proglešeno nezvaničnom romskom himnom sveta. On i Esma Redžepova obeležili su romsku muziku sa ovih prostora. Ideja nam je da Šabanova statua završi u Holu slavnih u Nju Orleansu“, istakao je Željko Mirković.

Izvor: RTS