U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 16. septembra 2021. godine svečano je otvorena izložba slika beogradske umetnice Tatjane Pirović pod nazivom „Život u kome bih mogla da se sećam“.

Foto: GSU

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti o umetničkom stvaralaštvu umetnice kazala je: „Pred nama je svet simboličkih, poetičnih poruka ispunjenih bojom i prirodom. Za Tatjanine pejzaže možemo da kažemo da pružaju blagost i mir. Na osetljiv način umetnica reaguje na boju i crtež. Predeo opažamo kao sećanje, pojam, simbol, zamahom četke stvorene su uskovitlane obale i mirna atmosfera. Gest sledi kretanje osnovnih energija kao spontana vizija i izraz kreativne snage. Umetnik kao emotivan i čulan tip „upija“ atmosferu mesta ili sećanje na osećaj. Priroda je jedna od prvih stvari sa kojima se čovek susreo kao svesno biće. U početku se plašio od njenih fenomena, kasnije se divio njenoj lepoti, bio fasciniran nebrojenim formama i oblicima koje je stvarala. Međutim, uvek je nalazio načine da živi u njoj i sa njom, na kraju krajeva iz nje je potekao, u njoj obitava i u nju se vraća. Pirović posmatra prostor estetizovane prirode kao autentično stanište u čijoj osnovi simboličkog značenja stoji ideja o plodnoj i pitomoj prirodi, mestu zemaljskog raja. Obala Grčke, Dalmacije, Boke glavni su motivi tog slikarstva koje umetnica predstavlja preko subjektivne impresije. Esencijalni kriterijum ovog umetničkog pravca sesastoji u prikazivanju predmeta i prirode preko boje.Boja i kombinacija boja čine suštinski subjekt, formu i ritam Tatjaninog rada. Oblik se povezuje sa atmosferom, forma se rastapa i eliminiše crtež iz slike, a time i oštre konture detalja. Psihološka percepcija postala je važnija od „stvarne“ teme, a sadržaj je zamenjen vizuelnim impresijama.Ovakvo shvatanje slike dovelo je do Tatjaninog prikaza prirode kao utočišta, prirodnog raja, mesta zaštićene privatnosti. Iz svega izrečenog, možemo da donesemo zaključak da je Tatjana Pirović slikar – čuvar poruke o lepot iživog sveta bez obzira na poreklo i oblik, a slikarski čin duboko radostan, puno svežine i neposrednosti.“

Izložba je otvorena do 29. septembra. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

Izvor: GSU