У Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу 19. августа 2021. године отворена је изложба слика под називом ЕКСПЛОЗИЈА ДУШЕ ауторке Виолете Марковић.

Фото: Драшко Вујић и ГСУ

Пред многобројним посетиоцима на свечаном отварању изложбе Виолета Марковић захвалила се Народном музеју у Пожаревцу, Уметничком савету Галерије савремене уметности, колективу ГСУ, као и спонзорима на успешној сарадњи и организацији изложбе.

Критику за изложбу ЕКСПЛОЗИЈА ДУШЕ написала је Биљана Милосављевић Пићурић, кустос, историчар уметности:Миленијумским постојањем на земљи и ходом кроз димензију стварности у човеку је свеприсутан осећај постојања узвишене, небеске силе. Изложба калиграфских радова „Експлозија душе“ Виолете Марковић представља знак, односно искру егзистенције човека у наизглед мрачном универзуму. Она резонира сигнал самосвесности човека да је његово вековање један сегмент целине материјалног света. Сажимањем јединства кроз одређене елементе Виолета упућује на истоветност односа неба, земље, човека, осећања, валера и облика. Стављајући коцку у функцију лопте или платна уместо папира, четкице уместо пера, комбинацијом различитих стилова писма и стварањем сопственог уметница указује на бесконачно трајање. Човека приказује као настављача постојећег, од чијег животног резултата зависи јачина карике времена. Да ли ће будућност настављати ток или јачати карику то зависи од бистрине људске душе. Управо зато Виолета белом бојом осликава космос, а црном људски живот на земљи. Хладноћа космоса испуњава се топлином сигнала људских душа, који неумитно путују кроз време. Импулси душа стварају енергију. Заједно са енергијом универзума чине постојање. Целину постојања  Виолета представља коцком, Платоновим телом које није ограничено сфером. Идентичким пресликавањем неба и човека, уз помоћ савремене калиграфије, директно трансформише сврху постојања. Смештањем минијатурних дела у унутрашњост осликане коцке указује на централну рефлексију човека на васељену. Тиме у Виолетином стваралаштву слике не представљају границе површине. Оне су само део дематеријализоване коцке која је један од елемената даљих и непознатих површина. Умећем техника традиционалне калиграфије и њеним осавремењавањем Виолета Марковић, путем својих дела, приказује јединствени стил којим указује на исконске вредности, архетипске потребе, идеале човека и тиме остаје патрон традиције и лепоте.

Даница Ђокић, музејски саветник, етнолог  из Народног музеја у Пожаревцу отворила је изложбу и том приликом казала:Окосницу уметничког израза Виолете Марковић чини класична и савремена калиoграфија око које је развила свој посебан и препознатљив стил. Пред нама је њен нови циклус, „Експлозија душе“, који је у правом смислу те речи, експлозија сликарског израза.  Уметничка дела Виолете Марковић садрже вишеслојност и вишезначност, који изазивају посебан доживљај. У свој ликовни израз, Виолета Марковић уноси дубоку промисао и мудрост о улози човека у свету и сврси његовог постојања у времену и простору, спајајући традицију и савремене токове сликарства. Изложба „Експлозија душе“ исказује, не само добро познавање ликовних техника, промишљања и умећа, већ и познавање књижевности, филозофије, психологије, науке. Захваљујући ерудицији Виолете Марковић, пред нашим очима искрсавају предивне мисли Иве Андрића, Меше Селимовића, Мирослава Антића, Бранка Миљуша, Карла Густава Јунга, Томаса Едисона, исписане предивним калиографским словима. Комбинујући  јединство сликарског израза са мудрошћу речи и лепотом калиографије, Виолета је створила свој посебан и препознатљив стил у уметности. Пред нама је, заиста, права експлозија душе и ја вас позивам да у њој уживате, како вечерас, тако и свих ових дана док траје изложба“.

 

Биографија Виолете Марковић

Рођена је 1974. године у Пожаревцу. Живи и ради у Пожаревцу. Бави се класичном, савременом калиграфијом, и сликарством. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршила је 1995. године у Београду, где је и учила писмо код професорке Мирјане Војновић. Члан је  УЛИС-а “Милена Павловић Барили” Пожаревац, од 1995. године. До сада је учествовала на преко седамдесет колективних изложби и неколико ликовних колонија. Ово јој је двадесета самостална изложба.

Тел: 064 643 4323, 012/551-283, e-mail: violetamarkovic17@gmail.com

 

 

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ:

 

 1. Галерија савремене уметности, Центар за културу „Драган Кецман“, Кучево
 2. Уметничка галерија ”Здравко Мандић” Нови Козарци
 3. Културни центар Кикинда
 4. Легат Милића од Мачве, Крушевац
 5. Културни центар „Лаза Костић“, Сомбор

– Гимназија „Вељко Петровић“

– Педагошки факултет

 1. Галерија “Art for all”, Београд
 2. Галерија модерне уметности Смедеревска Паланка
 3. Центар за културу „Свети Стефан, деспот српски“ Деспотовац
 4. Галерија „Меандер“ Апатин
 5. Галерија Културног центра Бачка Паланка, изложба у оквиру 15. манифестације Ноћ музеја
 6. Градска галерија „Мостови Балкана” Крагујевац
 7. Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
 8. Галерија савремене уметности Пожаревац
 9. Галерија „Круг”, Петровац на Млави
 10. Галерија Центра за културу Кучево
 11. Народни музеј Пожаревац
 12. Културно спортски центар Пожаревац
 13. Дом народне технике Пожаревац, изложба у оквиру програма „Сликом за мир”,под организацијом УЛИС-а „Милена Павловић Барили“
 14. Центар за културу Пожаревац

Изложба је отворена до 1. септембра 2021. године. Улаз у ГСУ је слободан уз коришћење свих превентивних мера заштите против COVID-a 19.

 

Извор: ГСУ