Narodni muzej iz Požarevca od 9. do 28. maja 2024. godine gostuje u Kragujevcu izložbom „Preseci: Grafike i crteži iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac“ u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana. Ovo je treći put kako se ustanove Spomen-park Kragujevački oktobar, koji je organizator ovog kulturnog događaja, i Narodni muzej Požarevac sreću i nastavljaju saradnju, ovaj put ponovo u Kragujevcu.

Foto: Narodni muzej Požarevac

Izložbu čini izbor od dvadeset umetničkih dela, izbor crteža i grafika iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac, gde odabrani radovi predstavljaju samo jedan isečak aktuelnih umetničkih pojava i idejno-društvenog konteksta druge polovine HH veka. Izdvojene grafike i crteži nastali su u klimi liberalizacije u kulturi i umetnosti u fazi u kojoj se pojavljuje opšta heterogenost ideja i stavova oličene kroz novu predmetnost – pop-art, novi realizam, neo-dadu ili novu figuraciju. Crteži i grafike srpskih odn. jugoslovenskih umetnika koji su stvarali od 70-ih godina do danas, najviše su zastpljene 70-te i 80-te godine, dobijeni su od str. Rapubličke zajednice kulture, dobijeni su na poklon posle samostalnih izložbi u muzeju ili su otkupljeni. Izražajne forme umetnika su raznovrsne – od slobodnog crteža olovkom ili perom, laviranog tuša i akvarela, do klasičnih grafičkih tehnika, gde preovlađuju duboka i visoka štampa, ima i sitoštampe, pa se tako data dela mogu videti u tehnici: drvoreza, linoreza, različitih tehnika bakropisa, akvatinte, mecotinte, do serigrafije. Ova tzv. originalna grafika samostalno je oblikovana i štampana od strane umetnika sa ograničinim brojem otisaka što doprinosi ekskluzivnosti samih radova.
Odabrana dela iz Zbirke nastajala su najviše tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka na kojima su još uvek prisutni ostaci međuratne, ratne i posleratne filozofije intimističkog pristupa, ali i dela umerenog modernizma koja će vremenom otavarati prostore za nove tendencije i interpretacije. Nakon modernističke vizije sveta koja je donekle u sebi nosila neku vrstu isključivosti u odnosu na sve ostale ideje, dolazi do umetnosti koja relativizuje stvari, odnosno dopušta postojanje različitih kulturnih, ideoloških i umetničkih ideja. Ovakva relativizacija omogućila je prodor kritičkih pristupa u umetnosti i društvu, koji će i praktično i teorijski sve očiglednije pružati na uvid složenost i uzajamnu povezanost svih sfera života.

Zastupljeni su sledeći umetnici: Mihailo Petrov, Boško Karanović, Miodrag Nagorni, Branko Miljuš, Dušan DŽamonja, Stojan Ćelić, Uroš Tošković, Miroslav Arsić, Velizar Krstić, Aleksandar Cvetković, Jovan Rakidžić, Enes Mundžić, Danica Masniković, Dušan Gavela, Živko Đak, Milan Blanuša, Branimir Karanović, Danica Basta, Kacper Božek i A.M. Leka.
Autor izložbe je viši kustos Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević.

Izvor: Narodni muzej Požarevac