Izvor: Politika/ Foto: Pixabay

Ако возите бицикл или трчите, метар до два размака иза бициклисте или тркача нису довољни јер можете завршити у облаку капљица и вируса.

Једно од питања које спортисти и спортисти рекреативци постављају у време пандемије коронавируса је – шта је са бављењем спортом, трчањем и бициклизмом? Да ли за овакве активности важе нека посебна правила јер, чак и ако се придржавате социјалне дистанце, особе које трче и возе бицикл често ће трчати иза или проћи поред других тркача и бициклиста. Научници са Католичког универзитета Левен из Белгије у сарадњи са научницима из Ајндховена и Универзитета технологије спровели су истраживање о могућностима ширења вируса при трчању и вожњи бицикла и дошли су до неких занимљивих закључака.

Треба напоменути да је њихова студија још у процесу одобравања, али с обзиром да је реч о изузетно актуелној теми и како све више људи размишља о спортским активностима по овим сунчаним данима, упркос опасности од коронавируса, одлучили су да резултате поделе са јавношћу. Ти резултати показују да за спортске активности важе нека друга правила и да размак од метар или два није довољан.

Наиме, када неко ко трчи или вози бицикл кашље, кија или само дише, те капљице (са потенцијалним вирусима) остају у ваздуху и представљају опасност за особе које трче или возе бицикл иза њих јер упадају у тај облак капљица па метар или два размака нису довољни. Научници упозоравају, пише Дневник.хр, да се то може чак понекад применити и на брзо ходање стога препоручују држање већег размака ако ходате иза неке особе.

„Када људи говоре, дишу, кашљу или кијају настају капљице. Док највеће капљице прво падну на тло, мање капљице могу остати у ваздуху дуже, тако да је важно да особа која је иза друге особе не упадне у тај облак капљица”, рекао је за Брисел тајмс координатор истраживања Берт Блокен.

Уместо трчања или вожње бицикла иза некога, симулација коју су научници направили показује да је много сигурније ако се трчи поред особа или ако се трчи у некој формацији, нпр. дијагонално иза неког спортисте како не бисте улазили у тај облак капљица који оставља особа испред вас. При овом истраживању нису узети у обзир временски услови, попут ветра, који такође може знатно да утиче на ширење капљица.