Naučnici iz tuluškog Univerzitetsko-bolničkog centra, utvrdili su da više od 1.700 jedinica antitela po mililitru, na skali gde je granična vrednost 50, sigurno štiti od virusa korona.

Ilustracija/Pixabay

Njihov rad objavljen je u naučnom časopisu „Žurnal infekcija“, i podrazumeva čitavu skalu u kojoj se, između ostalog, utvrđuje i da vakcine štite više nego prirodna antitela nastala posle preležane bolesti.

Ispitivanje je izvršeno od juna prošle godine do aprila 2021. Učestvovalo je 8.758 zdravstvenih radnika. Došlo se do zaključka da sa manje od 141 jedinice po mililitru zaštita od inficiranja iznosi svega 12,4 odsto, između 141 i 1.700 iznosi 90 odsto, a preko 1.700 celih sto odsto.

Utvrđeno je da su najbolje zaštićeni oni koji su najpre preležali bolest, a onda posle toga dobili samo jednu vakcinu, dva meseca posle prestanka simptoma. Dve vakcine, međutim, prema ovom istraživanju, bolje štite nego samo preležana bolest.

Neki ispitanici su, tako, imali čak 147.000 jedinica. S druge strane, među onima koji su preležali koronu, a nisu su se vakcinisali, čak 79 odsto ima antitela manja od 141 jedinice, tri meseca posle inficiranja.

Treba istaći i da istraživanje obuhvata period kada varijanta „delta“ nije bila aktuelna.