У древном Египту, кармин је био статусни симбол, а наносили су га и мушкарци и жене, припадници виших слојева, свакодневно, дрвеним штапићима који су умакани у боју. Омиљене су биле “поноћнотегет”, наранџаста и, погађате, црвена.

Pixabay

У античкој Грчкој, изашао је из моде у вишим слојевима, пошто су почеле да га користе проститутке. А онда је донет и закон да проститутке не смеју да се појављују на улици без кармина, да не би доводиле честите грађане у забуну.

У Риму су се ствари опет промениле, добростојеће госпође из виших слојева имале су читаве тимове фризера и шминкера који су им кармин наносили – сваког дана. Римљани су кармине правили од глине, уз додатак пигмената из руде гвожђа и једне прилично распрострањене врсте смеђих алги. Проблем је био у томе што су те алге у себи имале прилично висок садржај живе, па је кармин био потенцијално опасан по живот.

Прост пук је у недостатку новца усне бојио црним вином. Ефекти су били краткотрајнији, али потпуно безопасни по здравље, па је у овом случају сиротињско решење ипак било “победничко”.

Данас на сву срећу, не морамо тако да наносимо кармин, а на тржишту имамо безброј варијација на тему. У наставку погледајте како се мода кармина мењала у протеклих 100 година.

 

Извор: edikacija.rs