Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца добитник је Вукове награде за 2019. годину коју додељује Kултурно-просветна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у Србији и свесрпском културном простору. Награда су уручена данас на свечаности у Председништву Србије.

Данас је уручена и Изузетна Вукова награда књижевнику Ђорђу Сладоју, историчару антике Бојани Борић Брешковић, а добитници те награде су и пожаревачка Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“, Сабор фрулаша Србије „Ој Мораво“, који се одржава у Прислоници, и Основна школа „Бранко Радичевић“ из Стапара.

Добитници Вукове награде за 2019. годину су филмски уметник Радослав Зеленовић, сликари Драган Мартиновић Мартин и Слободанка Ракић Шефер, археолог Јелена Боровић Димић, књижевници Милош Јанковић и Душко М.Петровић, педагог, сценариста и редитељ Мирослав Мика Алексић, библиотекар Јасмина Нинков, композитор и водитељ Миња Субота и драмски уметник Гордана Ђурђевић Димић.

Генерални секретар Kултурно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић рекао је да Вукову награду додељују 56. пут и истакао да су „лауреати ове награде истински настављачи Вуковог дела и чувари наше баштине“.

Он је оценио да „нема много награда које имају тако дугу традицију и чији су лауреати најзначајније личности из свих области уметности и културе, велики ствараоци, културни прегаоци и они који су културу подржавали и помагали“.

Вукова награда слови као исказ најдубљег поштовања за прегалаштво истакнутих појединаца и инситуција и она представља највише могуће признање у српској култури, односно науци у целини.

Извор: Дневник, РТВ „Бисер“

Фото: FoNet/Aleksandar Levajković