U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je 31. maj rok kada banke moraju da joj dostave prikupljeni nevažeći novac od građana, pa je očekivano da bankari klijentima ranije obustave zamene, već za nekoliko dana. Problem je što u praksi mnoge filijale i ranije ne primaju istekle pare.

Foto: Pixabay

Do sada je centralna banka zamenila 85 miliona „švajcaraca“, od čega je za 9. seriju zamenjeno oko 30 miliona, dok su za ostatak od oko 55 miliona franaka, bankama dale devize. Apelovali su na sve banke da „švajcarce“ menjaju bez provizije, da ih do kraja maja preuzimaju besplatno od građana, ali priznaju da se u praksi nisu sve odazvale. Zato upućuju građane koji ne stignu da promene na vreme novac van opticaja, da pošalju novčanice poštom u Švajcarsku.

Banke, prema preporuci NBS, mogu da zemene istekle pare, prime ih na devizni račun, a zatim ih, po pribavljanju devete, opticajne serije, isplate ili otkupe za dinare. Od početka juna građani će moći da menjaju vanopticajne novčanice švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje to i dalje budu želele. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice koje su primile počev od 30. aprila.

 

Izvor: novosti