У Народној банци Србије упозоравају да је 31. мај рок када банке морају да јој доставе прикупљени неважећи новац од грађана, па је очекивано да банкари клијентима раније обуставе замене, већ за неколико дана. Проблем је што у пракси многе филијале и раније не примају истекле паре.

Foto: Pixabay

До сада је централна банка заменила 85 милиона „швајцараца“, од чега је за 9. серију замењено око 30 милиона, док су за остатак од око 55 милиона франака, банкама дале девизе. Апеловали су на све банке да „швајцарце“ мењају без провизије, да их до краја маја преузимају бесплатно од грађана, али признају да се у пракси нису све одазвале. Зато упућују грађане који не стигну да промене на време новац ван оптицаја, да пошаљу новчанице поштом у Швајцарску.

Банке, према препоруци НБС, могу да земене истекле паре, приме их на девизни рачун, а затим их, по прибављању девете, оптицајне серије, исплате или откупе за динаре. Од почетка јуна грађани ће моћи да мењају ваноптицајне новчанице швајцарског франка у банкама и мењачницама које то и даље буду желеле. При томе, банке под повољним условима могу код НБС да замене само новчанице које су примиле почев од 30. априла.

 

Извор: новости