U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, internet dnevno koristi 3,75 miliona ljudi, a prema istraživanju portala Statista, internet koristi više od 4,57 milijardi ljudi, saopšteno je povodom Međunarodnog dan interneta, 29. oktobra.

Ilustracija/Pixabay

Stručnjaci digitalne agencije Namics podsećaju da je internet, povezujući ljude na velikim udaljenostima, napravio veliku revoluciju, pogotovo na polju komunikacije.

Filip Gort iz agencije Namics ističe da je elektronska pošta samo jedan od načina na koji se komunikacija među ljudima promenila.

„Analiza portala Statista pokazuje da dnevno razmenimo više od 300 milijardi mejlova, a mejlovi nisu jedini kanal komunikacije koji je došao sa internetom. Pretpostavka je da, kad uzmemo u obzir sve druge puteve kao što su vajber, fejsbuk, instagram i sve popularniji Tik Tok, ta cifra iznosi nekoliko milijardi poruka“, objasnio je Gort.

Kad je u pitanju upotreba interneta u Srbiji, Gort napominje da ne postoji precizno istraživanje o tome za šta ljudi koriste internet, ali da se zna kolika je njegova upotreba.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, čak 78,4 odsto stanovništva koristilo je internet u prethodna tri meseca, a svakodnevno to je činilo 3,57 miliona ljudi, naveo je Gort.

On je dodao da razvoj interneta tek sledi i da će, prema istraživanju sajta Popular Mechanic, u narednih 50 godina konekcija biti moguća bez ikakvog fizičkog uređaja, podaci će biti personalizovani, a uz pomoć takozvanih bio-podataka, pojedinci će u svakom trenutku moći da prate svoje zdravstveno stanje, što će, smatraju naučnici, uticati na produžetak životnog veka.

Internet je prvi put poslužio za prenos podataka 29. oktobra 1969. godine Čarliju Klajnu, koji je pokušao da pošalje informacije za prijavu Bilu Duvalu na Stanford.

Od 2005. godine zvanično je utvrđeno da se 29. oktobar obeležava kao Međunarodni dan interneta.

Autor: N1, RZS