Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokreće besplatnu telefonsku liniju koja ima za cilj da dodatno motiviše i pruži odgovore na pitanja pušača koji su odlučili da prestanu da puše, kao i onima koji su već prestali i pokušavaju da održe nepušači status. Saveti se mogu dobiti svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080 020 0002.

Foto: Pixabay

Naučni dokazi pokazuju da je savetovanje stanovništva od strane zdravstvenih radnika o štetnosti pušenja jedna od značajnih mera za suzbijanje upotrebe duvana.

Štetne posledice upotrebe duvana odražavaju se na ljude svih uzrasta, i nikada nije kasno za prestanak pušenja. Neke blagodeti prestanka pušenja za organizam su gotovo trenutne. Nakon 12 sati od prestanka pušenja nivo ugljen-monoksida u krvi pušača pada na normalne vrednosti. Tokom prvih nekoliko nedelja cirkulacija i funkcija pluća se poboljšavaju, disanje je lakše, kašalj se smanjuje, a obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje lakše. U roku od 5 do 15 godina nakon prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje se na nivo rizika koji imaju nepušači, a značajno se smanjuje i rizik obolevanja od raka pluća. Posebno je važno ostaviti pušenje tokom lečenja bolesti pluća i malignih oboljenja.

Podaci Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine pokazali su da u našoj zemlji duvan i duvanske proizvode koristi 31,9% stanovnika starosti 15 godina i više, kao i da je svaki četvrti pušač (24,3%) pokušao da ostavi pušenje, dok je svaki drugi (58,6%) bio zabrinut za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja.

Duvanski dim sadrži preko 7000 različitih supstanci, od kojih je više od 200 toksično, a preko 70 izaziva maligna oboljenja. Pušenje negativno utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti i produžava život.