Lokalna samouprava opštine Žagubica, u saradnji sa Ministarstvom za Regionalni razvoj Republike Srbije, 2018. godine, pokrenula je projekat Uvećanje kapaciteta proizvodnje, prerade i plasmana Homoljskog meda, što je rezultiralo ponovno oživljavanje Pčelarske zadruge „Homoljemed“.

Foto: zagubica.org.rs

Slatkoća bagrema sa homoljskih proplanaka i aroma biljaka sa homoljskih livada, čine jedinstvenu aromu Homoljskog meda, koji je postao prvi brendirani med u Srbiji, odnosno med sa zaštićenim geografskim poreklom.

Direktor zadruge „Homoljemed“ Žagubica Živorad Tomić, istakao je da od 2006. god, kada je zadruga osnovana, danas se konačno može reći da je opremljena najmodernijom opremom, a sve zahvaljujući saradnji sa kancelarijom ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabića i lokalnom samoupravom.

Finalni korak u procesu brendiranja Homoljskog meda je sertifikacija.

Кoordinator projekta Vlada Todorović istakao je da je sertifikacija poslednji korak u brendiranju ove zdrave poslastice i da je to potvrda kvaliteta Homoljskog meda.

U okviru proizvodnog pogona Zadruge „Homoljemed“, nalazi se i laboratorija za ispitivanje kvaliteta meda, koja je opremljena sredstvima lokalne samouprave.

Ovogodišnja društva u košnicama zadruge i kooperanata su veoma dobro napredovala, u odnosu na prošlu godinu kada se startovalo sa rojevima.

U okviru Zadruge “Homoljemed“ posluju i kooperanti, koji u svojim pčelinjacima poseduju više stotina košnica.

Sve čime je priroda darivala Homolje pretočeno je u tegle Homoljskog meda, koji je sada adekvatno obeležen i sertifikovan, a jedinstven i zdrav proizvod kakav je Homoljski med, svojim kvalitetom predstavljaće opštinu Žagubica širom zemlje i sveta.

Izvor: zagubica.org.rs