U Malom Crniću sinoć je završen jubilarni 50. Festival dramskih amatera sela Srbije, na kome su ljubitelji pozorišne umetnosti bili u prilici da odgledaju jedanaest predstava u takmičarskoj konkurenciji. 

Foto: Miroslav Životić

Prva nagrada za predstavu u celini pripala je predstavi „Stid“, autora Petra Petrovića Pecija, u režiji Milana Martinovića, Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva. Druga nagrada dodeljena je predstavi „Kaskader“, autora Bratislava Petrovića, u režiji Ivana Dragojlovića, u izvođenju Amaterskog pozorišta Centra za kulturu „Dragan Kecman“ iz Kučeva, dok je treće mesto osvojila predstava „Epitaf“, po tekstu Dore Delbjanko, u režiji Miroslava Petrovića, Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Milan Martinović za predstavu „Stid“. Za glavnu žensku ulogu nagradu je dobila Ninuška Stojanović za ulogu Florens, u predstavi „Tetka od milion dolara“, Gradskog pozorišta „Teatar 91“ iz Aleksinca, a za glavnu mušku ulogu Goran Budisavljević, za ulogu Brace u predstavi „ Stid“. Nagrade za epizodne uloge dobili su Gordana Galović, za ulogu Seje, u predstavi „Stid“ i Miloradu Stjepoviću, za ulogu kapetana u predstavi  „Džandrljivi muž“, Doma kulture Sivac.

Nagrada za najbolje svedenu i maštovito rešenje scenskog prostora i kostimografije  pripala je Jeleni Banović za predstavu „Stid“, za kolektivnu igru OAP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića za predstavu „Prosjačka opera“, a priznanje za negovanje scenskog govora „Zmaj od Srbije“, KUD -a „Obilić“ iz Krnjeva.

Pohvale su dodeljene glumcu Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca,Predragu Lošiću, za ulogu provokatora u predstavi „Policajci“, za ulogu Spasoja u predstavi „Žoržeta“ Goranu Milanoviću, glumcu Doma kulture „Vlada Marjanović“ iz Starog sela i Dejanu Aćimoviću, glumcu Gradskog pozorišta „Moravište“ iz Ćuprije za glumačko ostvarenje u predstavi “ Šetnja sa lavom“.

Specijalne povelje posthumno su dodeljene: Milisavu Milenkoviću iz Malog Crnića, idejnom tvorcu i osnivaču FEDRAS-a , Bogoljubu Ivkoviću iz Kališta, jednom od osnivača FEDRAS-a , Dragoslavu Živadinoviću iz Kališta, glumcu amateru i jednom od osnivača FEDRAS-a, Miodragu Mići Nestoroviću iz Velikog Crnića, dugogodišnjem direktoru FEDRAS-a, Momčilu Ćiri Životiću iz Kule, dramskom umetniku, Zoranu Đonliću iz Bogatića, reditelju, prijatelju i učesniku FEDRAS-a od osnivanja.

Pored posthumno dodeljenih odlikovanja, povelje za pedeset godina trajanja FEDRAS-a, dobili su: Ana Dudaš, Lepomir Ivković, Novica Stojimirović, Bebica Milovanović, Zorka Stojanović, Radiša Stojićević, Ljiljana Milanović, Miroslav Mitrović, Bojana Mitrović, Mile Marinković, Zoran Živković, Tamara Jovanović, Željko Svetomirović, Vladimir Ris, Rade Prvulović, Svetomir Bata Mirković, Radica Mitrović, Cvetko Stanojević, Radiša Dragojević, Saša Stojanović, Zlatko Ilić, Miroslav Životić, Ivana Nestorović, Milan Miloradović, Đino Josić, Srećko Todorović, Momčilo Dujmović, Jelica Đonlić, Ratko Popović, Miodrag Maga Milanović i Vesko Stojković.

Stručni žiri je FEDRAS-u kao manifestaciji zaslužnoj za razvoj i negovanje amaterizma sela Srbije dodelio posebno priznanje, a povelju je Cisana Murusidze Čolović uručila predsedniku opštine Malo Crniće, Mališi Antonijeviću.

Zatvarajući ovogodišnju smotru, predsednik Opštine Malo Crniće i Organizacionog odbora Festivala Mališa Antonijević istakao je da nije bilo jednostavno organizovati jubilej koji zaslužuje punu pažnju javnosti, jer je ovaj jedinstveni festival sam po sebi postao više od događaja.

Foto: Miroslav Životić

„Svakako da su tome doprineli svi, kako organizatori, tako i učesnici festivala, i iz tog razloga jako sam ponosan na činjenicu da smo zajedničkim naporima i iskazanim trudom uspeli da budemo na visini zadatka i pedesetogodišnjicu ovog festivala kulture iznesemo baš onako kako smo to i zamislili. Večeri pune pozitivnih emocija, velikih nadanja za budućnost, večeri jakih motivacija za glumce da budu još bolji i velike inspiracije na samoj sceni koje su doprinele da dotaknu među ulaska u profesionalizam. Uživali smo iz večeri, u veče tajedno sa našim glumcima i namerno koristim reč našim, jer su svi oni deo FEDRAS-a koji je naš zajednički festival.  Završavamo sve ove večeri druženja pomešanih osećanja. Srećni iz razloga što smo i pod ovakvim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo uspeli da zadržimo kontinuitet, a i kvalitet festivala, a sa druge strane tužni jer nismo mogli da omogućimo svim posetiocima, ljubiteljima pozorišne umetnosti da uživaju u predstavama zbog ograničenog broja gledalaca. Sve ovo što je sada iza nas, dalo nam je dodatnu energiju i veliku inspiraciju da u budućnosti budemo još bolji, i ja u to čvrsto verujem, jer je pored onih već poznatih i dokazanih amatera, scenom prošla i armija mladih glumaca, koji će na trocifrenom rođendanu našeg festivala svedočiti kako je to ove godine bilo. Mislim da je FEDRAS uvezao ne samo ovaj naš region, već celu našu zemlju u jednu veliku porodicu ljubitelja kulture, književnosti i umetnosti“.

U čast pobednika publika je odgledala predstavu „Neka bude šta bude, samo da je muško“, po tekstu i u režiji Vladana Savića, a u produkciji Artisima iz Beograda.