У Галерији савремене уметности Народног музеја Пожаревац 10. јуна 2021. године постављена је изложба слика под називом ВИБРАЦИЈА аутора Марије Алексић.

Foto: GSU

Марина Радосављевић, виши кустос, историчар уметности о  уметничком стваралаштву уметнице казала је: „У свом сликарству Марија Алексић трага за аутентичним потезом у комбинацији материјала. Посвећена је третирању и грађењу површине, затим облика и линије. У најновијем циклусу „Вибрација“ она се посвећује људској фигури. Њени људи стоје попут асоцијативних предмета, различитих облика и полова, негде и непрепознатљивих, инспирисани формама кубизма. Присутно је енформелно грађење слике где се даје на значају егзистенцији материје, њеној физичкој присутности и карактеристикама. У овим делима нема дубине простора, нема илузије нити назнака које би упутиле на класичнo порекло.

Тамна платна на којима је аплициран канап, јута, злато, заједно са уљаним и акрилним бојама упућују сама на себе и на своју материјалност као предмета, а не на свој садржај, био он приказан као мотив или идеја. Марија уноси један поетски квалитет, једну симбиозу за оваква схватања сасвим необични сликарско-дизајнерски сензибилитет. Овај сензибилитет уочава се у целом циклусу „Вибрација“ којим уметница не може и не жели да прикрије своју полазну инспирацију у човеку као појединцу, али и универзалном бићу, вечитој и непревазиђеној заокупљености уметника.”

Изложба је отворена до 24. јуна. Улаз у ГСУ је слободан уз коришћење свих превентивних мера заштите против вируса SARS-CoV-2.

 

Извор: GSU