21. avgusta 2022. godine grom je udario u Šešir kulu Golubačke tvrđave. U udaru groma pričinjena je ozbiljna materijalna šteta.

Facebook.com/tvrdjavagolubac/Screenshot

Uprkos tome što je Tvrđava Golubački grad neosvojiva, u nedelju, 21. avgusta, najatraktivniji i najviši deo utvrđenja Šešir kulu osvojio je jedan grom svojim snažnim udarcem, objavljeno je na fejsbuk stranici „Tvrđava Golubački grad“.

Direktorka Društva sa ograničenom odgovornošću za razvoj turizma „Tvrđava Golubački grad“ Iskra Maksimović izjavila je za sajt „Srpska srednjovekovna istorija“ da je udar groma naneo ozbiljnu štetu Šešir kuli i da su u udaru kule stradale šindra, izolacija i strujne instalacije.

Šteta nastala od udara groma još nije procenjena. Radnici kompanije „Ornament investinženjering“, koja je radila na obnovi Golubačke tvrđave, treba da izađe na teren i da da procenu štete nastale na Šešir kuli, kazala je Iskra Maksimović.

Ona je dodala da će u četvrtak biti utvrđena šteta nastala na strujnim instalacijama.
Šešir kula Golubačke tvrđave
Šešir kula Golubačke tvrđave (Kula 1) izgrađena je na najdominatnijem i najvišem mestu u utvrđenju, na ridanskim liticama. Ona arhitektonski pripada gornjem unutrašnjem i, po vremenu gradnje, starijem utvrđenju.
Kula je višespratna i u osnovi poligonalna, a u gornjim zonama kružna. Do ulaza u kulu stiže se preko uske staze na litici.

Nova arheološka istraživanja u ruševinskom sloju, neposredno ispred ulaza i u velikom objektu ispod Šešir kule, otkrila su brojne fragmente fresko maltera, koji ukazuju na srpsko srednjovekovno freskoslikarstvo i na postojanje starijeg, fresko oslikanog objekta.

Izvor: Srpska srednjovekovna istorija