Za one kojima je želja da legnu na (praznu) plažu jača od brige od vraćanja sa granice, imamo lepe vesti: iako je prelaz na bugarsko-grčkoj granici Ilinden od subote zatvoren iz tehničkih razloga (mada će prema najavama biti otvoren do kraja iduće sedmice), na prelazu Kulata, najbližem Srbiji, u nedelju i ponedeljak nije bilo problema, pa autobusi i automobili na prolazak čekaju oko sat vremena.

Pixabay

Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandra Seničića, prelaz Ilinden u nedelju je zatvoren, jer je mali i nema tehničkih uslova da primi tako veliki broj turista, što je bio i razlog zatvaranja ovog najudaljenijeg prelaza na grčko-bugarskoj granici u odnosu na Srbiju, a koji je za turiste bio alternativa.

Za razliku od prethodnih dana, kada su sporadično, slučajnim uzorkom, testirani putnici na kovid-19, u nedelju i ponedeljak nije bilo testiranja, već se turistima na granici temperatura meri beskontaktno.

„Videćemo da li će se to tako nastaviti. U svakom slučaju jednostavniji je prolazak“, rekao je Seničić za Pink, dodavši da je dezinformacija da je 100 putnika iz aviona stavljeno u karantin, kao i da je oblast Ksanti, udaljena 60 kilometara od mora, pod posebnim merama.

U slučaju da je neko pozitivan na virus korone, navodi Seničić, postoje karantinske kuće ili karantinski hoteli koje je obezbedila grčka vlada, a u kojima će zaraženi turisti dobiti svu pomoć koja im je neophodna, uključujući i medicinsku. Za prethodnih nedelju dana, međutim, ne postoji informacija da je bilo ko od naših turista bio zaražen i da je bio pozitivan. Ipak, iduće sedmice će biti održana promocija putnog osigiranja koja će pokrivati i koronavirus.

Srbija kao epidemiološki nestabilna zemlja

Što se tiče njegove bojazni da li će prelazak granice za građane Srbije biti i ostati pojednostavljen, iz komšijskih izvora saznajemo da su zbog povećanja dnevnog broja obolelih od korona virusa zemlje regiona počele da primenjuju strože kontrole na graničnim prelazima, pri čemu je Srbija stavljena na listu epidemiološki nesigurnih. Tako su, osim Slovenije, i Crna Gora i Hrvatska pooštrile uslove za ulazak putnika iz Srbije.

Države čiji stanovnici mogu ući u Crnu Goru sa negativnim rezultatom PCR testa su Albanija, BiH, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina. Prema saopštenju Crnogorskog Nacionalnog tela za zarazne bolesti, lista zemalja je formulisana na osnovu aktivnih slučajeva i novih slučajeva korona virusa, kao i nekih drugih kriterijuma – nećete verovati.

S druge strane, Jutarnji list piše da su putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tokom prethodna dva dana pokušali da uđu u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrepljen dokumentacijom, vraćeni sa granice u svoju zemlju.

To je, kako se navodi, rezultat pooštravanja mera na graničnim prelazima s Srbijom i BiH, s kojima je povezana većina novoobolelih u Hrvatskoj u poslednjih nedelju dana. Za Jutarnji list je to potvrdio ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović, koji je rekao da se na tim granicama striktno sprovode propisane mere.

„Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, koji su pritom većinom vezani za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo sprovoditi intenzivnije kontrole. Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju“, rekao je Božinović.

On je naglasio da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema ovim državama zasad se ipak još ne razmišlja, pa su i dalje na snazi mere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u izuzetnim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako na granici pokažu dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodložni lični razlog (odlazak na sahranu), ako imaju poslovni razlog ili je njihov dolazak u ekonomskom interesu Hrvatske, u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje.

A ostale države?

Kada je reč o drugim državama kao što su Turska, Egipat, Španija i kompletna EU, prema najavama će od 1. jula prestati obaveza testiranja i u ovim zemljama.

„Od 1. jula će se daleko lagodnije putovati. Kada je reč o Grčkoj, od 1. jula će i pravac kroz Severnu Makedoniju, nadamo se, biti potpuno otvoren, ali i granični prelaz ka Evrozoni, na koji prolaze naši putnici“, rekao je Seničić.

Koristan podatak za one koji ipak ne bi da prevaljuju dug put da bi na graničnom prelazu saznali da se situacija u međuvremenu promenila, jeste da čarter letovi za Grčku kreću od 1. jula, kada je planiran odlazak na Skijatos, a zatim 4. jula i na Krf, pa i na Rodos i Krit. Prvi čarter let za Tursku kreće od 3. jula, za Španiju 15. jula, a Egipat 19. jula, takođe je najavio Seničić.

On je dodao da tek od 1. jula, kada se mere u smislu testiranja ukinu, kreće prava sezona. Naveo je da postoje hoteli koji ne žele da rade i primaju goste i da to predstavlja problem agencijama s ozbirom da imaju ugovore sa njima, kao i da polovina putnika ne želi da putuje u inostranstvo, zbog čega su uzeli zamenske vaučere.

Autor: daljine.rs