Kompanija Google planira da sa Play Store-a ukloni sve eksterne aplikacije za snimanje telefonskih poziva na mobilnim uređajima, prenosi portal 021.
U okviru Androida 10, Google je podrazumevano ukinuo opciju snimanja poziva, a od 11. maja ove godine kompanija implementira nova pravila za Google Play Store. Novim pravilima se sprečava i da eksterne aplikacije koriste Accessibility API za snimanje audio poziva.
Pomenute izmene u okviru politike uslova korišćenja su implementirane kako bi se poboljšala privatnost i bezbednost korisnika, a posebno zbog činjenice što zakoni o snimanju poziva značajno variraju od države do države.
Od ove promene su izuzete sistemske, unapred instalirane aplikacije, koje već imaju dozvolu za pristup Accessibility API-ju i na njih se ovo ukidanje neće primeniti. To se odnosi na Pixel i Xiaomi uređaje, koji imaju sopstvene aplikacije za snimanje poziva.
Za pomenute uređaje se smatra da imaju izvornu funkciju snimanja poziva, ali postoji mogućnost da će u budućnosti biti implementirana neka dodatna pravila i za ovakve situacije.