Glovo, španska kompanija za multikategorijske dostave, saopštila je da će preuzeti brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, brend foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, kao i brend Pauza u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay

U okviru serije zasebnih dogovora o akviziciji sa jednom od vodećih svetskih platformi za dostavu, Delivery Hero grupom, Glovo planira kupovinu nekih kompanija u vlasništvu ove grupacije u srednjoj i istočnoj Evropi, pa tako najavljuje i preuzimanje brenda foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, kao i brenda Pauza u Hrvatskoj.

Ukupna vrednost svih pomenutih akvizicija je 170 mil EUR.

Glovo očekuje se da će transakcije u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti završene u sledećih nekoliko nedelja, nakon što se ispune svi neophodni uslovi i budu pribavljena potrebna regulatorna odobrenja, dok će akvizicija u Rumuniji biti završena posle odobrenja nadležnih institucija za zaštitu konkurencije.

U saopštenju kompanije podseća se i da je Glovo nedavno najavio da je sklopio zaseban dogovor o kupovini Ehrane, lokalne slovenačke kompanije za dostavu, za iznos koji nije objavljen.

– Očekuje se da će transakcija biti završena u sledećih nekoliko meseci. Glovo trenutno blisko sarađuje sa Ehranom, definišući strategiju tranzicije za korisnike, partnere i dostavljače – navodi se u saopštenju.

– Naša dugoročna strategija je uvek bila fokusirana na tržišta na kojima vidimo priliku da postanemo lideri i gde možemo da izgradimo održivi poslovni model. Srednja i istočna Evropa je veoma važan deo tog plana. Ovaj region je zaista odlično prihvatio koncept platformi za dostavu i veoma smo uzbuđeni što ćemo ojačati prisutnost i povećati naš uticaj u zemljama koje kontinuirano pokazuju neverovatan potencijal za rast – kaže Oscar Pierre, CEO i suosnivač kompanije Glovo.

Niklas Östberg, CEO i suosnivač kompanije Delivery Hero je istakao da je Delivery Hero u proteklih par godina postao lider na Balkanu.

– Ipak, imajući u vidu mnogo operativnih prioriteta, verujemo da je Glovo u boljoj poziciji da nastavi da gradi neverovatno korisničko iskustvo u ovom regionu – naveo je on.

Izvor: ekapija