Od 2022. godine znatno veći broj preduzetnika će morati da nabavi fiskalne kase i da sav svoj promet evidentira, a među njima su i oni koji su do sada poslovali kao paušalci. Novom uredbom, kako za eKapiju objašnjava Aleksandar Vasić, član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije, sužen je krug onih koji se oslobađaju obaveze da poseduju fiskalnu kasu.

Pixabay

– Najveći broj ovih preduzetnika, na koje se obaveza odnosi, a ranije nisu imali tu obavezu, su iz oblasti uslužnih delatnosti kao npr. frizeri, kozmetičari. Osim ovih preduzetnika, nove obaveze su uvedene i sportskim objektima i kockarnicama. Zanimljivo je da će se ova obaveza odnositi i na muzeje i galerije. Značajno je i da će se od naredne godine i trgovina preko interneta morati evidentirati preko fiskalnih kasa – kaže Vasić.

Taksisti i advokati i dalje nisu u obavezi da nabave fisklane uređaje.

Vasić ističe i da je nesporno da je sadašnji sistem fiskalizacije prilično zastareo i da su od njegovog uvođenja značajno napredovala tehnološka rešenja. Novi, online sistem trebalo bi da obezbedi da se podaci o izdatim fiskalnim računima u realnom vremenu dostavljaju poreskoj upravi, pa će obveznici i poreska uprava biti u potpunosti povezani.

– Upravo taj novi, online sistem će za poreske obveznike imati značajne pozitivne efekte. U prošlost odlaze evidencije koje su u dosadašnjem sistemu oni imali obavezu da vode, pa će samim tim i troškovi poreskih obveznika biti smanjeni – objašnjava Vasić.

Neće više biti obaveze štampanja duplih, tzv. kontrolih traka i njihovog čuvanja, jer se kontrola više neće vršiti uvidom u te kopije fisklanih računa, već će poreska uprava posedovati elektoronske podatke o svakom izdatom računu

– Suština inoviranog modela fiskalizacije pa i uvođenje obaveza za mnoge delatnosti je povećanje poreske discipline i smanjenje prometa koji ostaje vam legalnih tokova. Ti zahtevi i očekivanja su opravdani, ali je pitanje da li se to može postići ovim putem, tj uvođenjem obaveze malim preduzetnicima ili postoje drugi efikasniji načini. Ključno pitanje je da li se „crni“ promet odvija kod frizera, u galerijama i muzejima, kojima se sada uvodi obaveza fiskalizacije – navodi.

Troškovi prelaska na novi sistem fiskalizacije

Zbog promene sistema fiskalizacije i prelazak na online režim, do kraja ove godine svi obveznici moraju nabaviti nove uređaje, što je dodatno finansijsko opterećenje.

– Sigurno je da se ovim dodatno finansijski opterećuju delatnosti koji su već značajno osiromašene zbog pandemije, a pre svega mali preduzetnici. Nabavka fiskalnih uređaja za njih nije mali izdatak. U toku javne rasprave o novom Zakonu od strane Ministarstva finansija je poslata poruka da će država obezbediti značajna sredstva za subvencionisanje nabake novih fisklanih uređaja, pa malim preduzetnicima ostaje da se nadaju u pomoć države – dodaje naš sagovornik.

Novi Zakon o fiskalizaciji će biti u primeni od 1. januara 2022. godine.

Izvor: ekapija