Direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbera potvrdio je da će 77. izdanje Mostre biti održano od 2. do 12. septembra i to predstavlja nadu za filmski svet zbog ranijeg otkazivanja raznih festivala i zatvaranja bioskopa zbog epidemije koronavirusa.

Foto: m.cdm. me

„To će biti izdanje sa jedinstvenim karakteristikama i zbog toga ćemo se je sećati“ ovogodišnje Mostre, naveo je u petak uveče Barbera na Instagramu.

Prema njegovim rečima, još se ne zna kako će festival tačno izgledati ali će organizatori uložiti napore da bude sve najbolje moguće.

Pošto se očekuje da će krajem leta sanitarna situacija biti sigurnija, organizatori Mostre počeli su pripreme za festival na kojem će biti primenjene nove zaštitne mere protiv širenja korona virusa.

Barbera je u nekoliko navrata isključio mogućnost da festival bude održan onlajn sa virtuelnim gledaocima.

Međutim, svakako se predviđa da će u Veneciju ove godine doći manji broj ljudi.

Glavnu nagradu festivala, Zlatnog lava, prošle godine je dobio film „Džoker“ reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju.

Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.

Izvor: AFP, N1