Извор: ФЦС/Фото: YouTube

                                                              Сцена из филма „Виљушка пуна љубави“

Филмски центар Србије (ФЦС), на свом новопокренутом YоuТubе каналу посвећеном домаћој кинематографији, током претходних дана је објавио седам нових филмова за бесплатно гледање: „Лав с онога свијета“ Марка Цвејића, „Kосмонаут луталица“ и „Kако је настао Љиљан“ Марије Милановић Лазаревски, „Излаз у случају опасности“ Владимира Тагића, „Смрт мајке Југовића“ Михаила Драгаша, „Виљушка пуна љубави“ Милице Јовчић и Александре Миленковић, и „Гагарин и Ја“ Михајла Јефтића.

„Пре 12 дана покренули смо YоuТubе канал, пре свега са идејом да представимо различите формате, попут краткометражног, документарног и анимираног филма. У овом тренутку пред гледаоцима је више од 20 остварења, а оквирни план је да се сваког дана појави по још један нови филм“, рекао је директор Филмског центра Гордан Матић.

Он је додао да је канал за кратко време почело да прати више од 6.500 људи, са преко 40.000 прегледа и додао да то значи да публика за те, не толико заступљене филмове, постоји.

„Ово је и начин на који се развија публика, али мотивишу и аутори. Идеја је да ускоро почнемо и са постављањем по једног кратког филма недељно наших прослављених аутора“, казао је Матић.

„Лав с онога свијета“ је документарна прича о Лаву Гершману, савременом свецу, пророку модерне Србије, идеолошком и моралном емигранту, циркузанту и забављачу.

„Kосмонаут луталица“ доноси псеудо-документарну причу о првом живом бићу у космосу – псу Лајки.

Други филм Марије Милановић Лазаревски, шестоминутна анимација „Kако је настао љиљан“, доноси трагичну причу о љубави испричану у одразу природе, а инспирисан је чувеном песмом „Офелија“ Артура Рембоа.

Kратки играни филм „Излаз у случају опасности“ прати неколико ликова, у чијим причама обичне и неповезане ситуације откривају апсурдни механизам наше свакодневнице.

Kратки анимирани филм „Смрт мајке Југовића“ (2019) траје 14 минута и представља адаптацију истоимене српске епске песме.

„Виљушка пуна љубави“ (2012) је лоу-фај документарац о бендовима Репетитор, Stuttgart Online, Горибор, Пионир 10 и Kришке.

„Гагарин и ја“ је осмоминутни играни филм о деветогодишњем Ивану, његовом хрчку и Јурију Гагарину.

Филмове можете погледати на YоuТubе каналу Филмског центра Србије

https://www.youtube.com/channel/UCTJ94uYAKma4h3uwq98XrCA/featured