Izvor: FCS/Foto: YouTube

                                                              Scena iz filma „Viljuška puna ljubavi“

Filmski centar Srbije (FCS), na svom novopokrenutom YouTube kanalu posvećenom domaćoj kinematografiji, tokom prethodnih dana je objavio sedam novih filmova za besplatno gledanje: „Lav s onoga svijeta“ Marka Cvejića, „Kosmonaut lutalica“ i „Kako je nastao Ljiljan“ Marije Milanović Lazarevski, „Izlaz u slučaju opasnosti“ Vladimira Tagića, „Smrt majke Jugovića“ Mihaila Dragaša, „Viljuška puna ljubavi“ Milice Jovčić i Aleksandre Milenković, i „Gagarin i Ja“ Mihajla Jeftića.

„Pre 12 dana pokrenuli smo YouTube kanal, pre svega sa idejom da predstavimo različite formate, poput kratkometražnog, dokumentarnog i animiranog filma. U ovom trenutku pred gledaocima je više od 20 ostvarenja, a okvirni plan je da se svakog dana pojavi po još jedan novi film“, rekao je direktor Filmskog centra Gordan Matić.

On je dodao da je kanal za kratko vreme počelo da prati više od 6.500 ljudi, sa preko 40.000 pregleda i dodao da to znači da publika za te, ne toliko zastupljene filmove, postoji.

„Ovo je i način na koji se razvija publika, ali motivišu i autori. Ideja je da uskoro počnemo i sa postavljanjem po jednog kratkog filma nedeljno naših proslavljenih autora“, kazao je Matić.

„Lav s onoga svijeta“ je dokumentarna priča o Lavu Geršmanu, savremenom svecu, proroku moderne Srbije, ideološkom i moralnom emigrantu, cirkuzantu i zabavljaču.

„Kosmonaut lutalica“ donosi pseudo-dokumentarnu priču o prvom živom biću u kosmosu – psu Lajki.

Drugi film Marije Milanović Lazarevski, šestominutna animacija „Kako je nastao ljiljan“, donosi tragičnu priču o ljubavi ispričanu u odrazu prirode, a inspirisan je čuvenom pesmom „Ofelija“ Artura Remboa.

Kratki igrani film „Izlaz u slučaju opasnosti“ prati nekoliko likova, u čijim pričama obične i nepovezane situacije otkrivaju apsurdni mehanizam naše svakodnevnice.

Kratki animirani film „Smrt majke Jugovića“ (2019) traje 14 minuta i predstavlja adaptaciju istoimene srpske epske pesme.

„Viljuška puna ljubavi“ (2012) je lou-faj dokumentarac o bendovima Repetitor, Stuttgart Online, Goribor, Pionir 10 i Kriške.

„Gagarin i ja“ je osmominutni igrani film o devetogodišnjem Ivanu, njegovom hrčku i Juriju Gagarinu.

Filmove možete pogledati na YouTube kanalu Filmskog centra Srbije

https://www.youtube.com/channel/UCTJ94uYAKma4h3uwq98XrCA/featured