Filmovi koji su izašli na internetu i zaobišli bioskopske sale zbog epidemije koronavirusa, moći će ove godine da se takmiče za Oskara, saopštila je američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje tu prestižnu nagradu.

Foto: Sada El Balad

Akademija obično zahteva da ostvarenja budu prikazana u bioskopima Los Anđelesa najmanje sedam dana da bi mogla da uđu u izbor za Oskare. Međutim, biokopske sale u Kaliforniji su zatvorene od polovine marta i za sada tamošnje vlasti ne pominju datum njihovog ponovnog otvaranja.

„Filmovi, čije je prvobitno prikazivanje bilo predviđeno u bioskopima, ali su najpre prikazani na internetu, moći će, i to jedino za naredno, 93. izdanje Oskara, da budu kandidati za nagradu“, navodi se u saopštenju.

Akademija dodaje da i dalje brani stav „čarolije velikog bioskopskog ekrana“ ali priznaje da mora da učini „privremeni izuzetak“ zbog istorijske pandemije koronavirusa.

Kada bioskopi budu ponovo otvoreni, Akademija će odrediti datum za vraćanje starih pravilla.

Naredna, 93. ceremonija Oskara zakazana je za 28. februar 2021. u Los Anđelesu.

Film „Parasite“ (Parasite) reditelja Bong Džun-hoa dobitnik je glavne nagrade, Oskara za najbolji film, na ovogodišnjoj dodeli održanoj 10. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Izvor: N1