Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da izmenom zakonodavstva u oblasti bezbednosti na putevima do 2050. godine dostigne cilj od nula smrtnih slučajeva na putevima Unije.

Foto: RTV Biser

Rezolucijom usvojenom na plenarnom zasedanju prošle nedelje, evropski poslanici zatražili su uvođenje ograničenja brzine od 30 kilometara na sat u gradovima i nultu toleranciju za vožnju pod dejstvom alkohola.

U Rezoluciji o bezbednosti na putevima EU, napominje se da na putevima EU godišnje umire oko 22.700 ljudi, a oko 120.000 bude teško povređeno.

Konstatuje se da je napredak u smanjenju stope smrtnosti na putevima stagnirao poslednjih godina, ali i da je EU propustila da ostvari zacrtani cilj od 50% manje smrtnih slučajeva na putevima između 2010. i 2020. godine (broj smrtnih slučajeva pao je za 36%).

Prema najnovijim podacima, najsigurniji putevi u EU su u Švedskoj sa 18 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, dok je Rumunija sa 85 smrtnih slučajeva na milion stanovnika ima najveću stopu smrtnosti u 2020. godini.

Prosek EU je 42 smrtna slučaja na milion stanovnika.

U Evropskom parlamentu konstatuju da je prebrza vožnja ključni faktor u oko 30% fatalnih saobraćajnih nesreća i preporučuju da se uvede ograničenje brzine od 30 kilometara na sat u stambenim područjima i područjima gde postoji veliki broj biciklista i pešaka.

Poslanici insistiraju i na ograničenju vožnje u alkoholisanom stanju sa nultom tolerancijom, ističući da je alkohol uključen u oko 25% svih smrtnih slučajeva na putevima.

Od Evropske komisije se traži da razmotri uključivanje tzv. „bezbednog režima vožnje“ u mobilne i elektronske uređaje vozača kako bi se ograničilo ometanje tokom vožnje, a pozivaju i na poreske podsticaje za kupovinu automobula sa najvišim bezbednosnim standardima.

Poslanici EP žele i veća ulaganja u infrastrukturu koja bi doprinela bezbednosti saobraćaja, fokusirajući se na zone sa najvećim brojem nesreća.

Oni pozivaju države članice da osnuju Nacionalne fondove za bezbednost na putevima, a Komisiju da se na nivou EU osnuje Agencija za drumski transport koja će podržati održiv, siguran i pametan drumski transport.