Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao na konferenciji za novinare da je obolelo 557 zdravstvenih radnika, što je 11,43 odsto od ukupnog bora zaraženih a 360 je u bolnicama. Situacija je pod kontrolom, osim Niša i Požarevca, ali ovo ne treba da nas zavara, istakao je Lončar. Poželeo je građanima da izdrže i da ne gube duh.

Foto: N1

Zlatibor Lončar kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, osim u Nišu i Požarevcu, ali da ne sme da zavara, jer se može preokrenuti za dan, kako na bolje, tako i na gore.

Lončar je rekao da današnji rezultati nisu loši i da je ohrabrujuće što je manje pacijenata na respiratoru sto je, kaže, izuzetno bitno.

„Situacija je pod dobrom kontrolom, osim Niša i Požarevca, a Beograd je na nivou na kojem je bio i do sada“, rekao je Lončar.

Naglasio je da sadašnje stanje ne treba da opusti i zavara i da, kako će dalje izgledati situacija i statistika, jedino zavisi od toga kako se budemo ponašali

Prema njegovim rečima, sve ovo može da ide na bolje ili na gore u zavisnosti od toga da li budemo poštovali mere koje nam preporučuje struka.

Zaraženo 557 zdravstvenih radnika

Govoreći o domu za stare, Lončar je rekao da je pozitivno 243 korisnika na koronavirus i 32 zaposlena.

Kada je reč o zdravstvenim radnicima, od ukupno 4.862 pozitivnih slučajeva njih 557 su zdravstveni radnici, rekao je Lončar, što čini 11,43 odsto ukupnog broja zaraženih.

Trenutno je 360 zdravstvenih radnika hospitalizovano.

Lončar je rekao da je na „Torlaku“ laboratorijski potvrđeno da je 165 ljudi izlečeno od kovida, pošto imaju dva negativna testa na korona virus.

Ukupno 25 pacijenata više nije na respiratoru, dodao je Lončar.

U specijalnoj bolnici za psihijatriske bolesti „Gornja Toponica“ bilo je 52 pacijenata sa znacima respiratorne infekcije, od čega su dva pacijenta poiztivna.

Od 58 zaposlenih koji su testirani šestoro je pozitivno u toj ustanovi.

Izvor: RTS