Elizabet Tejlor je bila englesko-američka glumica. Za uloge u dramama Baterfild 8 i Ko se boji Virdžinije Vulf? osvojila je Oskar za najbolju glavnu glumicu. Američki filmski institut je uvrstio među najveće glumice dvadesetog veka i dodelio joj Nagradu za životno delo.

Foto: Vikipedija/Studio publicity still

Modna i gej ikona – Elizabet Tejlor je rođena je  27. februara 1932. godine.

Prvi put se pojavila na filmu kada je imala deset godina, a pažnju publike privukla je ulogom u komediji Nevestin otac, pored Spensera Trejsija.

Tokom šezdesetogodišnje karijere ostvarila je zapažene uloge u filmovima Mesto pod suncem, Mačka na usijanom limenom krovu, Odsjaji u zlatnom oku i Iznenada, Prošlog leta, dok se njenim najpoznatijim filmom smatra kultni istorijski spektakl Kleopatra.

Elizabet Tejlor je živela glamurozno i imala buran ljubavni život. Udavala se osam puta, od toga dva puta za Ričarda Bartona.

Elizabetina ljubav prema muškarcima mogla je da se meri još samo sa njenom ljubavlju prema dijamantima. Navodno je kolekcija nakita Elzabet Tejlor u trenutku njene smrti vredela impozantnih 150 miliona dolara.

Jedan od najpoznatijih dijamanata svih vremena je kamen težine 69,42 karata koji je Ričard Barton poklonio Tejlorovoj i po njima je nazvan Tejlor-Barton dijamant.

Bila je borac za ljudska prava, osnivač fonda za borbu protiv side, modna i gej ikona.

Njen zaštitni znak su bile njene oči ljubičaste boje.

Umrla je 23. marta 2011. godine.