Država želi da subvencioniše kupovinu stana, ali i izgradnju kuća u iznosu najviše od 20.000 evra.

Foto; Pixabay/PhotoMIX-Company

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da država priprema uredbu koja bi omogućila subvencionisanje izgradnji kuće ili kupovini stana u iznosu do 20.000 evra, a pri osnovu rođenja detata i kao mera podsticanja nataliteta.

Kako je ministar objavio na svom Instagram nalogu, on je zajedno sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i kolegama iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dogovarao poslednje detalje Uredbe koja će uređivati pravo na novčana sredstva države pri kupovini stana ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta.

„Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta“, naveo je Mali.

Očekuje se, kako kaže, da će se u narendih 10 dana Uredba naći na sednici Vlade Srbije i da će tada biti poznati svi detalji.

Izvor: alo