I ove godine, svečano je obležen Dan opštine Veliko Gradište koji se inače proslavlja na Ilindan, 2. avgusta.

Foto: velikogradiste.rs

U prisustvu državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Velimira Stanojevića, gradonačelnika Požarevca, nečelnika Policijske uprave Požarevac, konzula Republike Srbije u Temišvaru, predsednika opština i dugogodišnjih partnera iz susedne Rumunije, predstavnika lokalne zajednice i samouprave, javnih preduzeća, ustanova i institucija i preduzetnika dodeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za unapređenje, razvoj i afirmaciju lokalne samouprave.

U ime domaćina svečanu sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac. Čestitajući građanima praznik, on je zahvalio svima što su došli, kako je rekao, u grad zadužbinara, neimara, radnika, poljoprivrednika, a iznad svega dobrih i vrednih ljudi.

O prioritetima razvoja, ulaganjima u svim sektorima i brojnim projektima, realizovanim i započetim od prošlogodišnjeg praznika do ovog, govorio je predsednik opštine Dragan Milić, a prisutni su imali prilike da pogledaju i film o navedenim uspesima.

“Mislim da polako shvatamo da nemamo rezervnu opštinu i rezervno Veliko Gradište, i da nam ideja vodilja mora da bude da čuvmo svoju sredinu Dunav, Pek, Srebrno jezero, svoje okruženje, da i dalje budemo oprezni i vodimo računa zbog korone, da budemo štedljivi i da dignemo intenzitet saradnje sa predsednikom Republike i Vladom na još viši nivo kako bismo realizovali svoje planove.“, rekao je Milić, pozvavši ovom prilikom investitore da ulažu u ovu lokalnu samoupravu, a naročito u turizam.

Gostima se obratio i državni sekretar Velimir Stanojević kao predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, dobitnika Povelje za poseban doprinos razvoju i afirmaciji lokalne samouprave. On je zahvalio na visokom opštinskom priznanju, prenevši prisutnima pozdrave potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

“Drago mi je da smo realizovali važne infrastruksturne objekte, ali pre svega, pored opštine, želim da se zahvalim našim vernim poljoprivrednicima, hvala im na saradnji, i ponekad, velikom strpljenju.“, rekao je Stanojević, napomenuvši da je zajednički cilj Ministarstva i lokalne samouprave da mladi ljudi ostanu u selu te afirmacija poljoprivrede i sela.

Priznanja dobitnicima uručio je predsednik opštine Dragan Milić u prisustvu predsednika Skupštine opštine Vladimira Štrpca.

Opštinske nagrade u vidu diploma, a za fizička lica i novčane nagrade, dodeljeene su Grozdić Gorici iz Češljeve Bare, u oblasti obrazovanje, Džudo klubu VGSK iz Velikog Gradišta, u oblasti afirmacija opštine, Knežević Goranu iz Golupca, učeniku generacije Srednje škole „Miloje Vasić“, Petrović Radiši iz Doljašnice, u oblasti poljoprivreda-pčelarstvo, Manastiru Tumane iz Golupca, u oblasti verski turizam, Jeremić Bogdanu iz Kusića, u oblasti poljoprivreda-ratarstvo i stočarstvo, Lovačkoj sekciji „Zatonje“ iz Zatonja, u oblasti afirmacija naseljenog mesta, Kampu “Kalinovac“ iz Zatonja, u oblasti turizam, Udruženju Žena „Češljevobarke“ iz Češljeve Bare, u oblasti afirmacija naseljenog mesta, Popović Gorici iz Beograda, u oblasti kultura i afirmacija opštine, Preduzeću “Silver Lake Investment“ doo iz Beograda, u oblasti privreda-ekonomski razvoj opštine, Petrović-Ropret Tatjani Tanji iz Beograda, u oblasti sport, Pandurović Draganu iz Velikog Gradišta, u oblasti humanitarni rad i Rackov Nikoli iz Beograda, u oblasti kultura i afirmacija opštine.

Gosti su uživali i u nesvakidašnjem muzičkom programu. Uz himnu “Bože pravde“, renomirani umetnici iz Požarevca, profesorka solo pevanja Marta Blagojević i profesor i klavirski saradnik Ilija Rajković, izveli su rumunsku narodnu pesmu i splet srpskih narodnih pesama, a svečanost je završena uz zvuke filmske muzike koju je na klaviru odsvirao dobitnik oštinske nagrade, profesor Nikola Rackov.

Kao voditeljka svečanog programa nastupila je Anja Jovanović, učenica Srednje škole “Miloje Vasić“, koja je ove godine, kao prva na listi, upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.