Izvor: RTS/Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da će tim stručnjaka pokušati da do kraja nedelje stavi u funkciju „elektronsku pijacu Srbije“, odnosno sistem koji će povezati prodavce, kupce i one koji su spremni da dostave robu, koja sada nije dostupna jer su pijace zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Branislav Nedimović je rekao da se pravi elektronska pijaca za celu Srbiju, gde će povrtari i voćari moći da ponude ono što je na tržištu.

„Tu ćemo uvezati i one koji žele da kupe, one koji žele da prodaju, ali i one koji će otpremati tu robu od tačke A do tačke B“, objašnjava Nedimović.

Ministar poljoprivrede napominje da kretanje robe nije zabranjeno.

„Ako proizvođač ima nešto u ponudi, on će to da prijavi elektronski. Sa druge strane, imate tražnju. Imamo i dodatnu kategoriju, a to su lica koja su spremna to da prevezu. Imamo i dosta skladištara koji imaju slobodne prostore“, ističe Nedimović.

Najavljuje da će elektronska pijaca pred kraj nedelje biti potpuno stavljena u funkciju.

„To će biti jedna osnovna verzija, dosta IT stručnjaka radi na ovome. Mi nismo izmišljali toplu vodu, takve platforme postoje“, napominje ministar.

„Poljoprivrednici heroji našeg vremena“

Nedimović je istakao, što se tiče ponašanja poljoprivrednika tokom vanrednog stanja, da su oni ozbiljni heroji našeg vremena i da su veoma disciplinovani.

Istakao je da se poljoprivrdnici mogu informisati na sajtu Ministarstva, kao i u kol centru gde su ljudi dostupni 24 časa.

Veterinarski instituti u borbi protiv koronavirusa

Ministar Nedimović ističe značaj koji naučno-veterinarski instituti širom Srbije imaju u borbi protiv epidemije koronavirusa, pošto se u njima obavlja uzorkovanje.

Naveo je da u institutu u Batajnici može da se uradi do 800 do 1.000 uzoraka tokom dana, u Nišu 200, u Kraljevu između 180 i 210, u Novom Sadu 200, u Šapcu će moći 150.

Naučno-veterinarski institut u Šapcu bi trebalo da počne da danas, najavio je ministar poljoprivrede.