Дан новинара Србије установљен је 2001. године, поводом 14. (27.) марта 1791. године, када су изашле прве новине на српском језику – “Серпскија повседневнија новини” (Српске дневне новине).

Оне су у Бечу излазиле скоро две године, два пута недељно, а издавачи су били Грци, браћа Публије и Георгије Маркидес Пуљо.

Медијски радници годинама су изложени многобројним ризицима, a новинари и новинарство у Србији у најтежем економском положају у новијој историји.

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је у 2019. години забележено 90 случајева у којима су се новинари и медијски радници жалили том удружењу на нападе, притиске и претње или су такви инциденти објављени у медијима.

“Ванредно стање увело је медије у зону страховитог ризика за опстанак. Ако Влада Србије у овом тренутку не помогне угроженој новинарској индустрији, без које нема демократског уређења земље, несагледиво велики број новинара придружиће се колегама који су већ остали без посла што ће довести до смањења разноврсности медија и информација које грађани добијају”, навео је УНС.