Извор: РТС

Први међународни онлајн стриминг концерт, чији иницијатор је Опера Српског народног позоришта из Новог Сада, биће одржан у суботу, 11. априла, у 20.30 часова, на каналу на „Јутјубу“ тог театра. Поред српских уметника, концерт ће извести и музичари из још три земље света.

Чланови оркестра Опере СНП, најпре су ТВ спотом подршке италијанском народу из својих домова, одсвирали чувену песму „Бела, ћао“ и одушевили цео свет.

Затим је на Светски дан позоришта 27. марта, уследила хуманитарна акција поделе помоћи најстаријим Новосађанима, који су поред основних животних намирница, добили и карте за позориште.

Након што је Радио-телевизија Србије оба спота поставила на међународну размену, акције српских уметника одјекнуле су у целом свету, а новосадско позориште добило је низ предлога за сарадњу.

„Изузетно је потребно да свако од нас ради оно што најбоље уме у овим ситуацијама и овим тешким тренуцима. Хоћемо, као уметници, јер је то наш неки задатак, да бодримо људе који су свакодневно на својим радним местима, управо због нас и због наше безбедности – и вас новинаре, медицинске раднике и тако даље. Ми најбоље знамо да свирамо и да преносимо уметност, па макар и у овој ситуацији у којој се сада налазимо, а то је путем интернета и онлајн“, објаснио је Александар Станков, директор Опере Српског народног позоришта.

Дистанцирани заједно 

Концертом ће дириговати италијански диригент Андреас Солинас, а поред уметника Српског народног позоришта, концерт ће извести и неколико хорова из Кине, филхармонија из Италије и опера и балет из Турске.

„Мислим да су пројекти, као што је овај, веома важни у овом тренутку. Зато што музика и уметност могу веома да помогну другим људима. Музика заиста може да буде лек за наша осећања и за нашу душу“, истакао је маестро Солинас.

„Ово је једини начин који ми музичари имамо да бисмо свирали заједно. Ово је можда против основних принципа концерата који се изводе уживо и реакција публике, али сада смо принуђени да свирамо у виртуелном свету. Поред тога, дивно је да стварамо везе са другим државама и људима“, каже Емилио Мотола, виолончелиста и члан ИО оркестра Филахармоније Беневента.

Симболично, концерт је назван DistanTogether или Дистанцирани заједно. Након појединачног представљања сваке институције, око 21 час уметници из четири земље света одсвираће Оду радости, Лудвига ван Бетовена, у години када се обележава 250. годишњица његовог рођења.