Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sve zainteresovaneda uzmu učešće na “Danima planinara Srbije” koji će ove godine biti održani u Braničevskom okrugu od 16. do 18. juna.

Fptp: RTV Biser

Očekuje se da će centralna godišnja manifestacija u selu Ždrelo, na samomulasku u Gornjačku klisuru, okupiti nekoliko hiljada učesnika iz Srbije i regiona.

Ovogodišnji domaćini, uz PSS, su Planinarski klub „Vukan“ iz Požarevca i Planinarsko društvo „Gornjak“ iz Petrovca na Mlavi.

Zamisao organizatora je da čitav događaj bude u planinarskom retro stilu, a učesnici koji budu najbolje obučeni
biće posebno nagrađeni.

Prvog dana, predviđeno je okupljanje dela učesnika, izložbe planinarskih fotorafija i druženje u Izviđačkom domu Ždrelo koji je ujedno i centralno mesto ovogodišnjeg planinarskog saborovanja.

Svečano otvaranje zakazano je za subotu 17. jun, u 9. časova, posle kojeg će uslediti start državnog prvenstva u planinarskoj orjentaciji i usponi na vrhove Mali i Veliki Vukan. Poslepodnevi subotnji program rezervisan za predstavljanje vodičkih ekspedicija i za promociju izdavačke delatnosti.

Završnog dana, u nedelju, biće održano Državno prvenstvo u trekingu i trejlu, izveden uspon na Ježevac, a pripadnici Službe vodiča PSS vežbaće i demostrirati svoje znanje zainteresovanima.

Atraktivna ferata „Gornjak“, zbog svoje popularnosti i velikog interesovanja, tokom Dana planinara Srbije biće korišćena isključivo uz predhodnu najavu i u terminima i rasporedu koje odrede njeni domaćini.

Tokom tri dana trajanja manifestacije biće upriličen i bogat kulturno-umetnički program, predstvaljanje turističke ponude, domaće radinosti sa Homolja, te promocija specijalizovane planinarske opreme.

Ovogodišnji, svojevrstan planinarski praznik, podržalo je Ministarstva sporta Vlade Srbije, Sportski savez Srbije i lokalne samouprave Požarevca i Petrovca na Mlavi, kao i njihovi sportski savezi.