Svetski dan turističkih vodiča je uspostavljen 1990. i od tada se proslavlja svake godine 21. februara. Te, sada već davne godine je u njegovom obeležavanju učestvovalo 15 zemalja, dok je 2011. godine proslavljen u više od 50 država širom sveta.

Foto: Pixabay

Na taj dan turistički vodiči su uključeni u različita dešavanja a najčešće je to vođenje tura za osobe sa posebnim potrebama, decu, partnere iz turističke industrije i sve ostale svoje sugrađane. Dešavanja uključuju i razne seminare i predavanja za lokalne turističke vodiče čime oni usavršavaju svoje teorijsko znanje, ali i veštine i tehnike vođenja. Svi ti događaji su od velikog značaja za posao turističkih vodiča jer se na taj način privlači pažnja lokalnih vlasti, sugrađana i medija na kvalitet i značaj ove profesije. Svake godine svesnost raste a povećava se i doprinos regionalnih i nacionalnih vlasti, kako profesiji u opšte, tako i proslavljanju dana turističkih vodiča.

Turistički vodiči u Srbiji se već više godina unazad obeležava 21. februar – Svetski dan turističkih vodiča uz organizovanje više različitih besplatnih razgledanja gradova, Beograda i Novog Sada, stoji na sajtu sajta Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije.