Crkva Malo Crnice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Sveštenomučenika Lukijana.

Foto: RTV BiserSveti Lukijan rođen je u Samosatu u Siriji i u mladosti je sticao vrlo široko obrazovanje svetsko i duhovno. Razdelio je imanje siromašnima, a sebe je izdržavao sastavljanjem poučnih dela, i od toga se hranio.
Veliku uslugu učinio je crkvi time što je prema jevrejskom tekstu ispravio mnoga mesta u Svetom Pismu, koja su jeretici shodno svome naopakom učenju iskvarili.

Zbog učenosti i duhovnosti bio je rukopoložen za prezvitera u Antiohiji. U vreme Maksimijanovog gonjenja, kada su namučeni bili sv. Antim Nikomidijski i sv. Petar Aleksandrijski, bio je i sv. Lukijan na spisku onih, koje je car želeo da pogubi.

Lukijan je tada pobegao iz grada i sakrio se, ali ga je otkrio neki zavidljivi jeretički sveštenik Pankratije.

Dva dečaka, koji nisu htela da jedu od idolskih žrtvi, bila su bačena u vrelo kupatilo, gde su u mukama stradali.

Lukijan je bio doveden u Nikomidiju pred cara. Tokom puta je svojim savetima uspeo da preobrati u hrišćanstvo 40 vojnika.

Posle ispitivanja i prebijanja Lukijan je bio bačen u tamnicu, gde je mučen glađu.

„On je prezreo glad, piše Zlatousti Jovan o sv. Lukijanu, prezrimo i mi raskoš i uništimo vlast čreva da bi, kada dođe vreme koje od nas zahteva takvog mužestva, budući unapred prigotovljeni pomoću manjih podviga, javili se slavnim u vreme borbe“.

Na Bogojavljenje pričestio se u tamnici i sutradan je preminuo.

„Mučenik Tvoj Gospode, Lukijan, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše“.