Danas je Sveta Prepodobna mučenica Paraskeva – Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.

Foto: RTV Biser

Sveta Petka je rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živela je u drugom veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, mučena i posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti kasnije su prenesene u Carigrad.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne, svake godine slavi se osmog avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu, iako nije crveno slovo. Ponegdje se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, miješaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.