Danas je Sveta Marija Magdalena: Blaga Marija, praznik posvećen ženama

Manastir Tumane

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Blagu Mariju, bivšu grešnicu Mariju Magdalenu, zaštitnicu žena i ličnost koja nam je „ostavila“ crvena jaja za proslavljanje Uskrsa. 

Foto: RTV Biser

Praznik Blaga Marija, Srpska pravoslavna crkva slavi u spomen na Mariju Magdalenu. Po narodnom verovanju, bila je sestra Ilije Gromovnika i veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama.

Praznuje se 22. jula po Starojulinanskom kalendaru (4. avgusta po građanskom Gregorijanskom kalendaru). Spada u nepokretne praznike i iako nema „crveno slovo“ u crkvenom kalendaru, toga dana, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, domaćice ništa ne rade u kući, niti u polju.

Kaže predanje da „dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima“ uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije.

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Predanje kaže i da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika, pa na ovaj dan nisu neuobičajene vremenske nepogode, grmljavina i grad jer to „brat i sestra razgovaraju“.

Izvor: mondo.rs