Danas se obeležava međunarodni dan reka i to je prilika da se bar jednom godišnje podsetimo na veliki značaj voda i njihovu nemerljivu vrednost, ali i na značaj reka uopšte.

Foto: RTV Biser

Srbija je bogata velikim brojem jezera i reka, koje predstavljaju i čine njeno prirodno bogastvo.

Reke Srbije pripadaju slivovima Egejskog mora, Jadranskog mora i Crnog mora, pri čemu su tri reke plovne kroz čitavu Srbiju, a to su: Dunav, Sava i Tisa. Reke koje su delimično plovne su: Velika Morava i Tamiš. Dunav je najduža reka koja teče u Srbiji, ukupne dužine 588 km toliko kilometara je plovno kroz Republiku Srbiju, dok sama dužina reke iznosi 2.783 km. Ukupno 90 % od njenog toka pripada rečnom slivu, što je zadivljujući podatak.

Voda je hemijski spoj dva atoma vodonika i jednog atoma kisika (H2O). Ovo je osnovna definicija vode uz koju stoji i objašnjenje da je postojanje ovog spoja osnovni preduslov života na našoj planeti.

Srbija je blagoslovena velikim prirodnim bogatstvima, među kojima je i bogatstvo reka i podzemnih voda koje nam osiguravaju pregršt pitke vode. Odgovornost je na nama i zato se moramo ponašati savesno prema ovom velikom bogatstvu.