Dan pešačenja u Srbiji

Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sve planinarske organizacije i sve građane da planiraju termin i da se uključe u obeležavanje Rosa Dana pešačenja, najveće pešačke manifestacije u Srbiji. Svi regioni Srbije pešačiće 23. septembra, a centralna manifestacija biće održana na Vlasini.


Rosa Dan pešačenja, pod sloganom „Korak bliže zdravlju“, ima za cilj podizanje svesti o pešačenju kao osnovnoj ljudskoj aktivnosti neophodnoj za očuvanje zdravlja.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, trasiranje i obeležavanje staza za pešačenje o kojima će se brinuti lokalna planinarska društva uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS u saradnji sa građanima, institucijama Republike Srbije i društveno odgovornim kompanijama želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije.

PSS Dan pešačenja u Srbiji tradicionalno organizuje od 2017. godine, od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a predpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.

Akcija je besplatna i posvećena svima, bez obzira na godine starosti, a svako spram sebe može da prilagodi tempo i dužinu staze.