Partizan je osnovan u Beogradu 4. oktobra 1945, kao deo Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, koje danas broji 27 klubova u različitim sportovima. Klub je ime dobio u čast jugoslovenskih partizana, vojne formacije koja se borila tokom Drugog svetskog rata.

Vikipedija

FK Partizan je srpski fudbalski klub iz Beograda. Osvojio je ukupno 46 trofeja, uključujući: 27 nacionalnih prvenstva, 16 nacionalnih kupova, 1 nacionalni superkup, 1 Mitropa kup i 1 Uhren kup.

Svoje utakmice od 1949. godine igraju na stadionu Partizana. Partizan je sa Sportingom igrao prvi meč ikada u Kupu evropskih šampiona 1955. godine, a bio je i prvi balkanski i istočnoevropski klub koji je igrao finale Kupa evropskih šampiona u sezoni 1965/66.

Klub ima dugogodišnje rivalstvo sa Crvenom zvezdom. Utakmice između ova dva kluba su poznata kao večiti derbi. U septembru 2009, britanski list Dejli mejl proglasio je derbi Partizan—Crvena zvezda kao četvrto rivalstvo svih vremena.  Partizan ima mnogo pristalica u svim ostalim bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u srpskoj dijaspori.

Navijači Partizana se nazivaju Grobari.

Izvor: Vikipedija