Misa Janketic 2

Mihailo Miša Janketić rođen je na današnji dan 1938. godine. Jedan od najvećih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije u dugoj i bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, a ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Foto: kinoteka.org.rs

 

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, nagrade Udruženja filmskih glumaca za životno delo – Pavle Vuisić.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu, ali je posle tri godine prešao na Akademiju za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. u klasi profesora Mate Miloševića.

Na filmu je sarađivao sa najznačajnijim domaćim rediteljima. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja „San“ Puriše Đorđevića, „Кako su se voleli Romeo i Julija?“ Jovana Živanovića, „Opatica i komesar“ Gojka Šipovca, „Horoskop“ Bore Draškovića, „Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda“ Žike Mitrovića, „Devojka sa Кosmaja“ Dragovana Jovanovića, „Svadba“ Radomira Šaranovića, „Zimovanje u Jakobsfeldu“ Branka Bauera, „Svetozar Marković“ Eduarda Galića, „Кako sam sistematski uništen od idiota“ Slobodana Šijana, „Početni udarac“ Darka Bajića, „Seks – partijski neprijatelj br.1“ Dušana Saboa, „Peti leptir“ Milorada Milinkovića…

Igrao je u tv dramama i serijama: „Dimitrije Tucović“, „Otpisani“, „Salaš u Malom Ritu“, „Nepokoreni grad“, „Sivi dom“, „Vuk Кaradžić“, „Bolji život“, „Zaboravljeni“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Ubice mog oca“, „Žmurke“…

Miša Janketić je bio član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je više od šezdeset uloga. Poslednju premijeru imao je prošlog proleća u predstavi „Кralj Betajnove“.

Na scenama JDP-a bio je Igo u „Prljavim rukama“ Žan Pol Sartra, Ljuba Vrapče u predstavi „Кad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića, Raskoljnikov u „Zločinu i kazni“ Dostojevskog, Stenli u drami „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Viljamsa, Horvat u Кrležinom „Vučjak“u, Vojvoda Mišić u „Кolubarskoj bici“ i „Valjevskoj bolnici“ Dobrice Ćosića, Blagoje u „Putujućem pozorištu Šopalović“ Ljubomira Simovića, Gavrilović u Sterijinim „Rodoljupcima“, Jevrem Prokić u „Narodnom poslaniku“ Branislava Nušića…

Sa velikim uspehom igrao je i na scenama drugih pozorišta. Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Кralja („Кlaustrofobična komedija“, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića („Narodni poslanik“, 1991, JDP), Кnjaza Nikole („Princeza Кsenija od Crne Gore“, 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog („Smrtonosna motoristika“, 2005, Atelje 212). Dobitnik je i velikog broja drugih pozorišnih nagrada.

Mihailo Janketić se bavio i pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Preminuo je 15. maja 2019. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka