Винарство је најбрже растући сектор читаве српске економије и уз домаћи ИТ сектор има највећи потенцијал за развој, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић на свечаном додељивању награда најбољим домаћим винарима, у организацији Савеза винара и виноградара Србије.

Foto: Pixabay

Премијерка Брнабић изразила је задовољство због тога што домаће винарство видно напредује и има амбиције да постане препознатљиво и на светском тржишту.

– Првог маја сам са председником Вучићем била на отварању радова на Фрушкогорском коридору. Након тога смо обишли Фрушку гору идући по атарским путевима, по виноградима, да видимо нове засаде. Он ми је рекао шта треба да направимо од Фрушке горе и од других виноградарских крајева наше земље и колико да урадимо за њих, и колика је то додатна вредност за нашу пољопривреду и економију, и колико је то важно за промоцију Србије – објаснила је премијерка Брнабић.

Она је подсетила да је Влада Србије уз помоћ министра пољопривреде Бранимира Недимиовића и Савеза винара и виноградара усвојила Стратегију развоја овог сектора с циљем да сваке године повећавамо површине под виновом лозом за 400 до 600 хектара.

– Припремамо Закон о вину и молим вас да се укључите у то како бисмо испунили све наше потенцијале у винарству, и очекујем да ћемо га усвојити до краја ове године. Поносна сам на наше винарство, свака вам част и све честитке од срца, и заиста верујем да и у томе можемо бити једни од најбољих у свету – истакла је премијерка.

Директор Савеза винара и виноградара Стеван Рајта рекао је да је „Велико оцењивање вина Србије“ манифестација каква се никада пре у нашој земљи није одржала.

– Ово је један од највећих оваквих пројеката на Балкану. Савез винара и виноградара је малада организација која ће да расте и постаје све боља како време буде пролазило и веома је важна за све нас – оценио је Рајта.