Vinarstvo je najbrže rastući sektor čitave srpske ekonomije i uz domaći IT sektor ima najveći potencijal za razvoj, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na svečanom dodeljivanju nagrada najboljim domaćim vinarima, u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije.

Foto: Pixabay

Premijerka Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što domaće vinarstvo vidno napreduje i ima ambicije da postane prepoznatljivo i na svetskom tržištu.

– Prvog maja sam sa predsednikom Vučićem bila na otvaranju radova na Fruškogorskom koridoru. Nakon toga smo obišli Frušku goru idući po atarskim putevima, po vinogradima, da vidimo nove zasade. On mi je rekao šta treba da napravimo od Fruške gore i od drugih vinogradarskih krajeva naše zemlje i koliko da uradimo za njih, i kolika je to dodatna vrednost za našu poljoprivredu i ekonomiju, i koliko je to važno za promociju Srbije – objasnila je premijerka Brnabić.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije uz pomoć ministra poljoprivrede Branimira Nedimiovića i Saveza vinara i vinogradara usvojila Strategiju razvoja ovog sektora s ciljem da svake godine povećavamo površine pod vinovom lozom za 400 do 600 hektara.

– Pripremamo Zakon o vinu i molim vas da se uključite u to kako bismo ispunili sve naše potencijale u vinarstvu, i očekujem da ćemo ga usvojiti do kraja ove godine. Ponosna sam na naše vinarstvo, svaka vam čast i sve čestitke od srca, i zaista verujem da i u tome možemo biti jedni od najboljih u svetu – istakla je premijerka.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Stevan Rajta rekao je da je „Veliko ocenjivanje vina Srbije“ manifestacija kakva se nikada pre u našoj zemlji nije održala.

– Ovo je jedan od najvećih ovakvih projekata na Balkanu. Savez vinara i vinogradara je malada organizacija koja će da raste i postaje sve bolja kako vreme bude prolazilo i veoma je važna za sve nas – ocenio je Rajta.