Kovid ambulanta u požarevačkom Domu zdravlja prva je linija odbrane grada od koronavirusa. Počela je da radi 18. marta i do sada je kroz nju prošlo više od 500 pacijenata.

Foto: dzpozarevac.rs

Doktorka  Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja u Požarevcu, kaže da se javljaju pacijenti koji imaju respiratorne simptome, oni koji su bili u kontaktu sa nekim od zaraženih, naši ljudi koji su došli iz inostranstva, svi koji su posumnjali da imaju neku respiratornu infekciju.

Preko sto pacijenata je testirano na kovid 19. Među njima je  bilo i pozitivnih. Oni koji sumnjaju da imaju simptome korone, mogu se i javiti telefonom.

„Pregleda ih dežurni lekar, obavezno uzorkovanje, laboratorijske analize koje su po algoritmu predviđene za pregled u Kovid ambulanti. Takođe, obavezna je takozvana epidemiološka anamneza, uz anamnezu o trenutnoj bolesti i sadašnjoj bolesti, ali i pridruženim oboljenjima. Onda se procenjuje da li je potreban rendgenski snimak pluća,“ kaže dr Katarina Milićević, koordinatorka kovid ambulante.

Kovid ambulanta u požarevačkom Domu zdravlja radi 24 sata. Lekari, medicinski tehničari i pomoćno osoblje smenjuju se na šest do sedam i po sati.

„Taj  stres od nepoznatog je naravno postojao, jer se susrećemo sa nečim sa čime do sada nismo imali prilike da se susretnemo, ali brzo smo se snašli i organizovali. Nadam se da naši pristojni rezultati – nemamo zaražene zdravstvene radnike, ni pomoćne radnike u samom Domu zdravlja. Mislim da to pokazuje da smo se prilično dobro snašli“, kaže dr Katarina Milićević.

Od početka epidemije na području grada Požarevca kovidom 19 zaražene su 43 osobe,  deset je iz Kazneno-popravnog zavoda Zabela. Ukupno je u Braničevskom okrugu 51 lice pozitivno na koronu, dok je jedanaest izlečeno

Izvor: RTS