Amerikanci su imali Merilin Monro, a Evropljani božanski lepu i suicidnu Francuskinju Brižit Bardo koja je iz dna duše prezirala slavu, a svojim postupcima i izgledom fascinirala svet. I dan-danas je smatraju jednom od najkontroverznijih ličnosti.

Foto: Profimedia

Sve do pojave glumice Brižit Bardo na velikom platnu holivudska produkcija je s visine gledala na evropsku kinematografiju. Nijedna žena nije bila dovoljno zanimljiva, glamurozna i seksepilna da bi skrenula pažnju vladara sedme umetnosti. Zanosna, plava, pravilnih crta lica, punih usana i sa pegicama na nosu zaludela je čitavu planetu. Konzervativno vaspitanje nije je sprečilo da se u ranoj mladosti ophodi liberal, ali ni da starost dočeka kao konzervativac. U dvadesetim i tridesetim godnama života nije se libila da pokaže obnaženo telo, a ostavljaja je bez daha mnoge muškarce od kojih je nekim pošlo za rukom da postanu njeni muževi. Zaljubljivala se, raskidala, udavala i razvodila ne mareći za glasine, a od nekog ko je sopstvenu trudnoću poistovetio sa bolešću, postala je strastveni borac za prava životinja. Iako je ušla u devetu deceniju, ostala je dosledna sebi i u širokom krugu zaobilazi plastične hirurge i tretmane botoksom ponosno pokazujući nove bore.

Bivša glumica i pevačica, danas najglasnija svetska aktivistkinja za zaštitu životinja, legendarna Kamil Java, poznatija pod umetničkim pseudonimom Brižit Bardo, rođena je 28. septembra 1934. godine u Parizu kao ćerka domaćice Ane Marie Musel i industrijalca Luisa Pilo Bardoa. Odrasla je u izuzetno religioznoj porodici u kojoj su joj od detinjstva usađeni ideali katoličke vere, a prsten konzervativnih kodeksa u čijem maniru je vaspitana, nije je sprečio da počne da se bavi umetnošću.

Žena neverovatne privlačnosti imala je veoma čudne životne izbore. Popularnost je stekla još u ranoj mladosti, a njeno ime je i danas sinonim lepote. Brižit Bardo, glumica i zavodnica snimila je dvanaest filmova, a ljubavnike je smenjivala daleko češće.

Nikada nije želela da postane majka, ali u drugom stanju je ostala sa kolegom Žak Šarijerom. Kako zbog paparaca nije mogla da izađe, porođaj se odigrao u njenoj kući.

Sa sinom nikada nije ostvarila bliskost te je stoga starateljstvo preuzeo otac.

Glumica je u nekoliko navrata pokušavala sebi da oduzme život i zato je primećena neka veza između nje i Merlin Monro i nezaobilazno pitanje fenomena, zašto su lepe žene proklete?

Njenim likom je bila inspirisana i dizajnirana barbika.

Imala je epizode depresije zbog neuspešnog ljubavnog života i konstantnog pritiska medija.

Brižit danas ima 86 godina i živi miran život sa svojim suprugom na svom imanju okružena životinjama.