Izložba pod nazivom „Čudostvorište – višemedijska instalacija“ autorke Sanele Begović, pripadnice mlađe generacije stvaralaca iz oblasti grafičkog dizajna i digitalnih umetnosti, otvorena je 4. oktobra u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Reč je o izložbi koja je deo istoimenog doktorskog umetničkog projekta rađenog na Interdisciplinarnim studijama Višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.  Ova višemedijska instalacija nastala je kao oblik umetničkog izraza koji kombinuje različite medije kao što su video, zvuk, tekst i interaktivnost kako bi se stvorila jedinstveno iskustvo za posmatrača.

1
Foto: GSU

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da je „cilj višemedijske instalacije da angažuje posmatrača na emocionalnom, senzornom i intelektualnom nivou, pružajući mu inetraktivno iskustvo koje se razlikuje od tradicionalnih oblika umetnosti. Simbiozom različitih umetničkih izraza u ovom projektu, umetnica teže ostvarivanju novog, originalnog i upečatljivog dela koje kao novostvoreni višemedijski izraz pomera granice u auditivnom, vizuelnom i taktilnom predstavljanju na jedinstven način. Višemedijska instalacija Sanele Begović, rezultirala je delom koje prevazilazi norme konvencionalnosti i ostvaruje povezanost u savremenom umetničkom izrazu koji kao proizvod svog vremena preispituje realnost u interdisciplinarnom doživljaju.“ Na kraju večeri publici se obratila i sama autorka koja je objasnila koncept izložbe ističući tri osnovna segmenta – „Čudovišta iz Čudostvorišta“ koja obuhvata video animaciju nastalu kao krajnji rezultat saradnje dece i dizajnera,  „Portreti predaka“ i „Sto za kreativce“ gde se posetiocima pruža prilika da učestvuju i budu deo kraetivnog  procesa kao polazne tačke za dalji razvoj likova iz Čudostvorišta  i njihov život u novim galerijskim prostorima.

Izložba je realizovana uz tehničku podršku Turističke organizacije Požarevac.

Sanela Begović je multidisciplinarni dizajner i ilustrator. U Beogradu je završila dva fakultetea za grafički dizajn, jedan tradicionalni i drugi u sferi digitalnih umetnosti. Master akademske studije Dizajn novih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti, Univerziteta Metropolitan, završila je 2018. godine. Doktorirala je na programu Višemedijska umetnost na Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu sa temom „Čudostvorište – višemedijska instalacija“. Bavi se grafičkim izajnom, ilustracijom, 2D animacijom, dizajnom inetrakcije i korisničkog iskustva.

Sa izložbom „Nikola Tesla“ kao multidisciplinarni dizajner i ilustrator studija Bulb creation gostovala je, pored Beograda, u Sloveniji, Kini, Grčkoj, Japanu, Italiji; bila je ilustrator i 2D animator u pozorišnoj predstavi „Beogradska mumija“, digitalni dizajner Digitalnog samita Zapadnog Balkana,  grafički dizajner i ilustrator Festivala monodrame i pantomime…

Izložba je otovrena do 13.10.2023. godine, ulaz je slobodan.

 

Izvor: GSU