“Veče smeha” je održano po peti put u Osnovnoj školi “Milisav Nikolić” u Boževcu, ovoga puta u nešto drugačijoj formi.

Nagrađeni učenici sa direktorkom škole Srebrankom Tomić i predsednicom žirija Marijom Vajner

Vanredno stanje koje je bilo na snazi zbog pandemije koronavirusa, uslovilo je otkazivanje većine školskih manifestacija i takmičenja. Nisu čak mogla da budu odložena i pomerena za neki drugi datum, jer su druge školske aktivnosti bile prioritetne. Učenici su imali onlajn nastavu, učitelji i nastavnici su maksimalno dali svoj doprinos da i u vanrednim okolnostima prenesu svoje znanje na najbolji mogući način.

Ali, vannastavne aktivnosti su nešto što deca vole i što ima veliki značaj u daljem kreiranju njihovih interesovanja.

Zato su u Osnovnoj školi „Milisav Nikolić“ u Boževcu odlučili da ipak održe takmičenje „Veče smeha“, peto po redu, koje ove godine nije okupilo veliki broj đaka, ali je ipak održano i to onlajn. Deca su se snimala u svojim domovima i slala školi snimke. Pozornica je preseljena u dečije i dnevne sobe, terase, kupatila. Ono što nije manjkalo ni ove godine jeste zdrav i vedar dečiji duh, pozitivna energija, čime su starijima dali primer kako na što bolji način prevazići ionako teške situacije.

Žiri je radio u sastavu Marija Vajner, novinar i glumica pozorišta “Milivoje Živanović” iz Požarevca, Srđan Gatić, građevinski tehničar iz Malog Crnića i Željko Svetomirović, glumac OAP “Branislav Nušić” iz Malog Crnića.

Možda su im nedostajali publika i aplauzi, ali ljubav prema glumi i entuzijazam zasigurno nisu.

Nakon odgledanih video snimaka stručni žiri odlučio je da za najbolju glumicu u kategoriji nižih razreda proglasi Ivanu Bjelajac, dok je za najboljeg glumca proglašen Dejan Zdravković. U kategoriji viših razreda, žiri je dodelio dva prva mesta i to Bojani Bjelajac i Lani Radojković.

Osnovna škola “Milisav Nikolić” se nalazi u Boževcu, u opštini Malo Crniće. Škola je počela sa radom 1842. godine. Pored matične škole u Boževcu, nastava se izvodi u još 3 izdvojena odeljenja u Crljencu, Kuli i Kobilju. Do nedavno škola je imala odeljenja u Aljudovu i Zabregi, ali zbog nedostatka učenika, ta odeljenja su zatvorena.

Danas školu pohađa 177 učenika. U narednoj školskoj godini u prvi razred krenuće 19 đaka – dva prvaka će pohađati školu u Kobilju, četvoro u Crljencu, dok će 14 prvaka nastavu pohađati u školi u Boževcu.

Škola u Boževcu raspolaže sa 8 učionica, jednom učionicom opremljenom za nastavu fizičkog vaspitanja, bibliotekom, savremeno opremljenjim kabinetom za informatiku.

Direktorka Srebranka Tomić

Prema rečima direktorke Srebranke Tomić, škola bi u toku naredne godine trebalo da dobije i fiskulturnu salu, a kako je u pitanju vrlo ambiciozan projekat, škola bi mogla da dobije i bazen, botaničku baštu i biblioteku. Vrednost projekta je 130 miliona dinara, s tim što deo sredstava obezbeđuje opština Malo Crniće, dok će se projekat finansirati iz Fonda za razvoj.

Od 2011. godine, škola objavljuje časopis „Letopis škole“, koji donosi tekstove i fotografije o bližoj i daljoj prošlosti našeg zavičaja, o starim zanatima i zanatlijama, starim nošnjama, jelima i običajima, značajnim ljudima i njihovim delima, školskim aktivnostima i svemu što ostavlja neki trag.

Gotovo u isto vreme, škola je pokrenula manifestaciju „Sjaj u oku“ s ciljem da krajem svakog maja okuplja školske grupe koje će se takmičiti u modernom plesu.

Autor: RTV „Biser“