Biblioteka Stevan Miša Vrebalov iz Rabrova raspisala nagradni konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu poezije

Biblioteka Stevan Miša Vrebalov iz Rabrova ove godine raspisala je prvi, nagradni konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu poezije , koja će biti objavljena 2024. i nagrađena plaketom „Stevan Miša Vrebalov“, kao i objavljenom knjigom. Konkurs je otvoren do 15.01.2024. Pravo učešća imaju svi autori koji pišu na srpskom jeziku, kao i autori iz drugih zemalja čiji je rukopis preveden na srpski jezik. 
Foto: RTV Biser
O nagradi odlučuje tročlani žiri u sastavu: Jovana Radenković, klasični filolog, Doc.dr Nikola Miljković,  filolog I Dragan Despot Đorđević, pesnik.
Nagrada Stevan Miša Vrebalov  podrazumeva objavljivanje nagrađene knjige, , dodelu plakete , kao i organizovanje  promocije knjige.
Autori koji pošalju rukopis, najkasnije do 15.01.2024. godine, konkurišu  za objavljivanje knjige i osvajanje nagrade. Rukopis nagrađenog autora biće objavljen u 2024.godini. Rezultati konkursa biće saopšteni i objavljeni tokom februara meseca 2024. godine.
Rukopis slati na kulturarabrovo@gmail.com.
Stevan Miša Vrebalov rođen je u Rabrovu 1943. godine. Njegova majka, partizanska lekarka Vera Gucunja Vrebalov, poginula je u okolini Ranovca nekoliko meseci posle njegovog rođenja, a oca, takođe lekara, doktora Boška Vrebalova, zajedno sa Vojom Bogdanovićem Seljakom, zarobili su četnici u Rabrovu i obojicu ih ubili u selu Carevac, nepunih mesec dana posle Stevanovog rođenja. Novorođenog Stevana je prihvatila porodica Dušana Tomića, fotografa, i čuvala ga u tajnosti do januara 1944. godine, a onda je u seljačkoj korpi odnet u Beograd, gde je najpre bio u sirotištu, a zatim ga je preuzela porodica majke, njegovi deda i baba Gucunja iz Sombora. Tu je odrastao i završio gimnaziju. Stevan Miša Vrebalov završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, počeo da radi, postao otac šestoro dece – pet kćerki i jednog sina. Osim što je bio istaknuti privrednik i član Izvršnog veća Vojvodine, Stevan Vrebalov je bio i nagrađivan pisac i pesnik. Objavio je sedam knjiga poezije i dva romana: „Banatske šume“ (1977), „Selo oca moga“ (1979), „Nepoznati vetar“ (1980), „Dvostruki san“ (1984), „Svete životinje“ 1985, „Bezdan“ (poema) 1978, „Raskrst“, 1986, „Bez dna“ (1987) i „Zaštićenost“ (2011). Prevođen je na ruski, slovački, mađarski, španski i makedonski jezik. Za „negovanje rodoljubive misli“ pesnik Stevan Vrebalov nagrađen je 2019. godine „Vencem slobode Radomir Drakulić“. Preminuo je 2021.godine. Krajerm 2022.u Rabrovu, njegovom mestu rođenja otvorena je biblioteka koja nosi ime Stevan Miša Vrebalov