Juče je Biblioteka u Malom Crniću proslavila svoj 145. rođendan, na dan rođenja pesnika Srboljuba Mitića po kome i nosi ime. 

Biblioteka „Srboljub Mitić“ proslavila je 145 godina rada i postojanja svečanim programom, koji je priređen u čast ovom značajnom jubileju.

Direktorka ove ustanove kulture Danijela Božičković Radulović pozdravila je sve prisutne i ukratko im predstavila aktivnosti koje je biblioteka realizovala u prethodnom periodu.

„Pre 145 godina bili smo formirani kao družbena čitaonica. Knjižni fond brojao je tada 12 knjiga. Mislite da je malo? Sad zavisi miskim u poređenju sa ovih 46 000 knjiga koliko ih danas ima, jeste malo, ali mislim da to nije malo. Učinjena je tada jedna velika stvar, a sve velike stvari započinju malim sitnica, naizgled. To je bio najvažniji korak, onih prvi mali, a veliki, od njega je sve počelo: knjige, čitaoci, upravnici, direktori, bibliotekari, pisci, pesnici, upravni odbori i predsednici promocije manifestacije, dešavanja. Smenjivali su se i trajali u različitim vremenima. Svi dobro znamo da ništa nije večno, kažu da su samo dijamanti legende večne svi koji su bili ovde ipak ostaju da žive i traju delima svojim. Svi koji će biti imaju od koga da prepišu da nauče i da čuvaju. Čuvanje umnožavanje, uvećavanje, deljenje, darivanje kulturnih dragocenosti kulturnog blaga. Ali život nije samo prošlost . I nije samo budućnost. Život je sada i ovde. Ovaj dan. Ovaj moment ovaj trenutak. Danas biblioteka ide koracima tradicije i smernicama modernog doba. Poseduje fond od skoro pola miliona knjiga, prepoznatljiva je na kulturnoj mapi širom zemlje. Ova vremešna gospođica danas puni 145 godina života. postojanja trajanje i lepa je i zadovoljna je i srećna. Srećna je jer su joj na proslavu došli prijatelji.  Mi smo danas zajedno stigli  na cilj, a cilj nam je isti   Sačuvati proširivati bogatiti znanja, umetnost, kulturu, biti usmeren. Postojan. Pristojan.  Umeren u rečima, neumeren u bogatstvu ideja u plemenitosti, saznanju u čuvanju i trajanju. I neizbežno je pitanje koliko smo porasli. Da li smo mali ili veliki i. Ja nemam odgovor na to pitanje.   To zaista ne znam. O tome će govoriti naša dela.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti, medju njima i predsednik opštine Mališa Antonijević sa saradnicima.

“ Knjiga je neizbrisiv trag ljudske želje da iskustvo, znanje, trenutna misao, ili pak mašta, ostane i postane dostupna svima onima koji ne žele da žive sami, već knjigu dožive kao vernog pratioca kroz život. Zato vas pozivam da nam ovo mesto bude i često mesto viđanja, razgovora, razmene iskustava, kao kada smo srećni, tužni, usamljeni, možda razočarani ili uvređeni. I onda kada nam je potreban putokaz i savet. Siguran sam da će nam knjiga uvek dati nov podstrek da uspemo i kao pojedinci ili kao društvo pređemo liniju iza koje stoji ona kuda idemo. Nađ cilj.Ciljeva je mnogo, zato odaberite pravi. Borite se budite istrajni, ne budite sebični, ali budite svoji. Ruku pružajte svima. Neko će je prihvatiti, neko neće, ali najvažnije je biti pravedan i prema drugima, ali i prema sebi, jer merom samokritičnosti ocenite ljude oko sebe. Oni će vas poštovati kako vas dožive, a vreme je ono što je nepovratno i teče između početka i cilja. Zato ga iskoristite na dobrobit svih nas, ali i na dobrobit svih onih koji tek treba da posete ovo divno mesto, kao što rekoh gde žive knjige. Poštovana direktorka, svi zaposleni u biblioteci „Srboljub Mitić“ Malo Crniće, poštovani prijatelji, dragi gosti, svi stanovnici naše opštine,  srećan Vam dan ustanove sa željom za što veću posećenost sa željom, za što većim uspehom, trajanjem, radom, sa velikom željom da ovo mesto bude pomoć za ostvarenje svih naših ciljeva“, rekao je Antonijević.

 

Predsednik Upravnog odbora biblioteke Miroslav Mitrović podelio je nagrade najboljim čitaocima u 2023. godini u nekoliko kategorija, kao i članovima koji nisu propustili ni jednu promociju.

Direktorka biblioteke Danijela Božičković Radulović je uručila priznanja za podršku ustanovama i pojedincima.