Pandemija i mere ograničenja štete i poljoprivrednicima. Da im pomogne, država je izdvojila 2,6 milijardi dinara, a prijaviljvanje za taj novac počinje u sredu. U Vladi su za RTS rekli da će neki stočari i pčelari dobiti i bespovratnu pomoć, za koju neće morati posebno da se prijavljuju.

Foto: Pixabay

Poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara na tri godine, uz grejs period do godinu dana i kamatu od 1%.

Bespovratna pomoć uplaćivaće se direktno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava. Dobiće je vlasnici plastenika, i to u zavisnosti od veličine plastenika do 90.000 dinara.

Pčelari koji su ugroženi zbog zabrane kretanja i imaju više od 70 godina dobiće 800 dinara po košnici, a najviše 20.000 dinara.

Mali mlekari i stočari, koji su imali ugovore sa ugostiteljskim objektima, za krave će dobiti 3.000 dinara po grlu, a maksimalno 30.000 dinara. Za ovce i koze dobijaće se po 500 dinara po grlu, a maksimalno 20.000 dinara.

„Ukoliko primetimo da još neke sektorske mere moraju da se primene, analiziraćemo i reagovati“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: RTS, eKapija