U okviru omladinske inicijative “Blejoskop” tokom vikenda, 29. i 30. aprila u 15 časova u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Smederevskoj Palanci, biće prikazana dva edukativna filma: Dallas byers club, na temu seksualne edukacije i polno prenosivih bolesti i Requiem for a dream, na temu bolesti zavisnosti i mentalnog zdravlja. Filmovi su titlovani na srpski jezik, a nakon projekcija publika će imati priliku da učestvuje u razgovoru na teme prikazanih filmova.

Omladinsku inicijativu “Blejoskop” podržava projekat Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji”, koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.

U okviru ove inicijative mladi iz Smederevske Palanke i okoline u proteklih nekoliko dana već su imali priliku da besplatno odgledaju filmove: Crip Camp, o rađanju pokreta za prava osoba sa hendikepom i American History X, o nacionalizmu i rasizmu. Projekcije su privukle značajan broj mladih ljudi, a nakon prikazivanja filmova vodila se zanimljiva debata inspirisana temama prikazanih filmova.

Cilj inicijative „Blejoskop“ je da se kroz edukativne filmove i interaktivne skupove mladi informišu o sociološkim problemima sa kojima se svakodnevno susreću, motivišu na razmišljanje o tim temama i čuju mišljenja svojih vršnjaka.

Inicijativa se realizuje uz podršku Omladinskog fonda osnovanog u okviru projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” u okviru koga se finansiraju i realizuju ideje i projekti koje mladi sami osmišljavaju radi poboljšanja kvaliteta života u njihovoj zajednici.

U okviru Omladinskog fonda, koji je samo jedna od nekoliko oblasti delovanja ovog projekta, do kraja godine biće realizovano 111 inicijativa mladih širom Srbije.