Ako prvomajske praznike provodite u prirodi, vodite računa o pojavi krpelja

La Salas Priroda Vreme

Sa dolaskom lepog vremena, proleća i neradnih dana, građani koriste za izlete u prirodi, kao i odlazak na tradicionalni Prvomajski uranak. Ono što je aktuelna tema ovih dana je pojava krpelja, a lekari apeluju i preporučuju da se nakon boravka na zelenim površinama, detaljno pregleda i koža i odeća.

Foto: RTV Biser

Ubod krpelja je bezbolan, što mu omogućava da ostane na koži više dana. Krpelja treba izvaditi što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – već se što pre javiti lekaru.

Krpelj je parazit koji živi na koži domaćih i divljih životinja i pri prolasku životinje kroz travu se zakači za njene vlasi. Najviše ih ima na mestima gde je vlažno, u grmlju i visokoj travi.

Kao preporuka lekara je da izbegavate predele za koje znate da su zaraženi krpeljima, nosite odeću koja pokriva ruke i noge. Ako duže boravite u prirodi na svakih par sati pregledajte telo, a na kožu nanosite sredstva koja odbijaju insekte. Po povratku detaljno pregledajte odeću i telo (naročito teme, predeo iza uha, vrat, pazuh stomak, prepone, zadnju stranu kolena)

Ako ipak dođe do ujeda krpelja ne vadite ga sami,n e premezujte krpelja alkoholom, petrolejom, etrom, uljem niti drugim sredstvima.

Obratite se obavezno lekaru radi stručnog uklanjanja krpelja, a u narednih mesec dana pratite da li dolazi do pojave crvenila na koži koje se širi ili do pojave opštih simptoma (povišena telesna temperatura, umor, iscrpljenost, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima). U ovim slučajevima se obavezno javiti lekaru.

U laboratorijskim uslovima je moguće proveriti da li je krpelj zaražen ili ne, ali je obavezno da se donese živ krpelj.

Važno je znati da ne prenosi svaki krpelj neku bolest,a sam njegov ujed prođe. Činjenica da određeni broj krpelja ipak nosi i neku bakteriju sa sobom, iziskuje da čim primetite krpelja na koži, pozovete svog lekara ili se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu.