Услед немогућности да читаоци лако дођу до књига које би им у кризи изазваној вирусом Цовид-19 испуниле време, неке издавачке куће и интернет странице определили су се да понуде садржај слободан за преузимање и читање. На сајтовима издавачких кућа и појединим интернет порталима нашле су се бесплатне књиге и илустровани романи, као и сликовнице за децу.

Foto: Pixabay

Време изолације је можда добро испунити и поновним ишчитавањем домаће књижевности која је дата у Антологији српске књижевности. Ова дигитална едиција садржи преко 130 дела народне, старе и нове књижевности. Погледајте која дела можете слободно преузети на >> LINKU.

Домаћу књижевност можемо читати и на страници Српска књижевност у 100 књига. Ова збирка, објављена 1970. године у заједничком издању Матице српске и Српске књижевне задруге, садржи 100 дигиталних копија књига из истоименог пројекта и представља најкомплетнију збирку српске књижевности од XИИ до XX века. Дигиталне копије књига из пројекта Српска књижевност у 100 књига можете претражити >> ОВДЕ.Kада сте већ на сајту Народне библиотеке Србије, можете погледати шта се још налази у >> digitalnoj zbirci.

Споменимо још и електронску библиотеку српске културе Пројекат Растко која је почела са радом још 1997. Овде можете наћи страницу посвећену >> Петру Kочићу или >> Библиотеку модерне српске и јужнословенске фантастике.

Kроз процес физичке изолације због пандемије, најтеже пролазе деца. Њима је потребна игра, шетња, трачање, али и активности које ће их водити на интелектуално и емотивно путовање у нове светове. Учење на даљину сигурно није исто као и одлазак у школу. Можда је сада време да се подсетимо да су за децу до 12 година најважније активности на пољима уметности: од сликарства, преко музике, до књижевности и стрипа или филма. Зато би им сада требало понудити садржаје за које иначе немају времена. Сваки дан по један филм, један цртеж, цео дан музика, и читање.

Библиотеке ће почети ускоро да раде, а до тада, уколико дете нема своју библиотеку, књиге за децу можете наћи на сајту дигиталне Народне библиотеке Србије или у >> Међународној дигиталној библиотеци за децу.