Usled nemogućnosti da čitaoci lako dođu do knjiga koje bi im u krizi izazvanoj virusom Covid-19 ispunile vreme, neke izdavačke kuće i internet stranice opredelili su se da ponude sadržaj slobodan za preuzimanje i čitanje. Na sajtovima izdavačkih kuća i pojedinim internet portalima našle su se besplatne knjige i ilustrovani romani, kao i slikovnice za decu.

Foto: Pixabay

Vreme izolacije je možda dobro ispuniti i ponovnim iščitavanjem domaće književnosti koja je data u Antologiji srpske književnosti. Ova digitalna edicija sadrži preko 130 dela narodne, stare i nove književnosti. Pogledajte koja dela možete slobodno preuzeti na >> LINKU.

Domaću književnost možemo čitati i na stranici Srpska književnost u 100 knjiga. Ova zbirka, objavljena 1970. godine u zajedničkom izdanju Matice srpske i Srpske književne zadruge, sadrži 100 digitalnih kopija knjiga iz istoimenog projekta i predstavlja najkompletniju zbirku srpske književnosti od XII do XX veka. Digitalne kopije knjiga iz projekta Srpska književnost u 100 knjiga možete pretražiti >> OVDE.Kada ste već na sajtu Narodne biblioteke Srbije, možete pogledati šta se još nalazi u >> digitalnoj zbirci.

Spomenimo još i elektronsku biblioteku srpske kulture Projekat Rastko koja je počela sa radom još 1997. Ovde možete naći stranicu posvećenu >> Petru Kočiću ili >> Biblioteku moderne srpske i južnoslovenske fantastike.

Kroz proces fizičke izolacije zbog pandemije, najteže prolaze deca. Njima je potrebna igra, šetnja, tračanje, ali i aktivnosti koje će ih voditi na intelektualno i emotivno putovanje u nove svetove. Učenje na daljinu sigurno nije isto kao i odlazak u školu. Možda je sada vreme da se podsetimo da su za decu do 12 godina najvažnije aktivnosti na poljima umetnosti: od slikarstva, preko muzike, do književnosti i stripa ili filma. Zato bi im sada trebalo ponuditi sadržaje za koje inače nemaju vremena. Svaki dan po jedan film, jedan crtež, ceo dan muzika, i čitanje.

Biblioteke će početi uskoro da rade, a do tada, ukoliko dete nema svoju biblioteku, knjige za decu možete naći na sajtu digitalne Narodne biblioteke Srbije ili u >> Međunarodnoj digitalnoj biblioteci za decu.